Filozof Biyografileri

Nicholas Kaldor Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Kaldor, danışmanlık yaptığı zamanlar iktisat politikalarının uygulanmasına etkin şekilde katılırken, iktisat kuramına da çeşitli katkılarda bulunmuştur. Bunlardan biri, Hicks’le birlikte, refah kazançları için telafi tarzını geliştirmesidir (Kaldor-Hicks ölçütü). Sermaye tartışmasında Joan Robinson ve diğerleriyle birlikte marjinal çözümlemeye dayanan neo-klasik gelir bölüşümü kuramına karşı çıktı ve Keynes, Ricardo, Sraffa’nın ekonomi modellerine benzer bir modelden hareket ederek üretim faktörlerinin milli gelir içindeki göreli paylarım belirlemeye çalıştı. Bunu yaparken başlıca amacı, son elli yıldır milli gelir içinde ücret ve kârların göreli sabit kalışını açıklamaktı.

Kaldor, ekonomide tam istihdamı sağlayan bir mekanizmanın yürürlükte olduğu görüşündedir. Buna göre, yetersiz bir yatırım haddi, gelirin, kârlardan ücretlere doğru yeniden bölüşümü ile sonuçlanacak, toplam tüketim harcamaları yatırımdaki azalışı karşılayacak biçimde artacak ve toplam talep değişmeksizin aynı kalacaktır. Kaldor’un büyüme modeli, arz tarafından belirlenen bir büyüme modelidir.

• YAPITLAR (başlıca): An Expenditure Tax, 1955, (“Harcama Vergisi”); Essays on Economic Stahility and Gromth, 1960, (“İktisadi İstikrar ve Büyüme Üzerine Denemeler”); Essays on Value and Distribution, 1960, (“Değer ve

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler