Kimdir

Nicholas Biddle kimdir? Hayatı

Nicholas Biddle kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1786-1844) ABD’li bankacı. İlk kez günümüzdeki merkez bankaları gibi çalışan bir ban­kayı yönetmiştir. 6 Ocak 1786’da Philadelphia’da doğdu, 27 Şubat 1844’te aynı yerde öldü. 1801 ’de Princeton’da New Jersey College’dan mezun olduktan sonra hukuk eğitimi gördü. 1804-1807 arasında İngiltere ve Fransa’ da diplomatik görevlerde bulundu. Ülkesine dön­dükten sonra hukuk stajı yaptı.

1814-1818 arasında Pennsylvania Senatosu’nda üyelik yaptı. 1818’de Başkan Monroc’nun isteği üzerine Dışişleri Bakanlığı’na Commercial Requlations of Foreign Countries with which  the United States Have Commcrcial Interconrce (“ABD’nin Ti­cari İlişkide Bulunduğu Yabancı Ülkelere İlişkin Ticari Yönetmelik”) adlı bir rapor hazırladı.

1819’da devlet ve özel sermaye ortaklığı olan Second Bank’ın beş hükümet yöneticisinden biri oldu. 1823’te Başkan Monroe tarafından bankanın genel müdürlüğüne atandı. Biddle şubelere banka merkezi adına para karşılığı çek basma izni vererek kredilerin genişlemesini sağladı. Şube çeklerinin dola­şıma sokulmasıyla piyasada canlılık sağlandı. Biddle’ ın Second Bank’de uyguladığı yöntem, bankanın şubelerinin olmadığı bölgelerde kredi sıkıntısı çeken iş adamlarının tepkilerine yol açtı.

Başkan Jackson bankanın gücü denetim altına alınmazsa mali oligarşi yaratacağını düşünerek banka­nın imtiyaz hakkını geri aldı, 1833’te bankadaki resmi mevduatlar çekildi. Biddle 1836’da bankayı United States Bank of Pennsylvania adıyla yeniden düzenledi ve genel müdürü oldu. 1839’da emekliye ayrıldı, iki yıl sonra banka mali bir bunalım içine girerek kapandı.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 16. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler