Edebi Şahsiyetler

Niccolò Paganini Hayatı, Eserleri, Kimdir, Hakkında Bilgi

PAGANINI, Niccolo (1782-1840)

İtalyan, besteci ve kemancı. Keman üstündeki şaşırtıcı egemenliği nedeniyle gelmiş geçmiş en büyük virtüöz kabul edilmiştir.

27    Ekim 1782’de Cenova’da doğdu, 27 Mayıs 1840’ta Fransa’da, Nice’de öldü. Orta halli bir tüccar olan babası müzikle de ilgilenirdi. Paganini önce: babasının yanında eğitim gördü, sonra o yörede bulunan kemancı G. Servetto, daha sonra da Giacoma Costa’yla çalıştı. Dokuz yaşındayken La carmagnole adındaki çeşitlemelerini çalarak ilk kez seyirci karşısına çıktı. Sonra Parma’ya gidip Alessandro Rolla’dan ders almaya başladıysa da keman üstüne öğreneceği pek bir şey kalmadığından yalnızca beste ve orkestralama dersleri gördü. 1797’de baba oğul Lombardia’da bir dizi konser verdiler. Paganini bu turnenin ardından doğduğu kentte iki yıl daha kaldıktan sonra evini terketti ve serüvenli bir yaşama yöneldi. Kumara olan düşkünlüğü nedeniyle bir ara kemanına varıncaya dek her şeyini kaybetti. Bir Fransız tüccarının ona verdiği Guarneri keman, bugün Cenova Belediyesi’nce korunmaktadır.

801-1804 arasında Toscanalı soylu bir kadının sarayında gitar üstüne çalıştı. 1805’te İtalya’da kemancı olarak yeniden ortaya çıkışının ardından Napoleon’un kızkardeşi Elise Bonaparte Baciocchi tarafından Piombino’da müzik yönetmeni olarak görevlendirildi. Daha sonra birçok kentte kendi bestelerinden oluşan konserler verdi. 1801-1807 arasında solo keman için yazdığı 24 Kapriçyo ile keman tekniğini o güne değin alışılmamış yerlere vardırdı. En güç çift seslerin ve yay oyunlarının kolayca altından kalkabiliyordu. Aynı dönemde keman ve gitar için iki tane altışar sonatlık dizi besteledi.

1814’ten başlayarak tüm İtalya’yı dolaştı ve on dört yıl boyunca durmadan konserler verdi. Aynı yıl Bologna’da besteci Rossini ile karşılaştı. Onunla dostlukları uzun yıllar sürdü, Paganini 1819’da Roma’da Rossini’nin La cenerantola (Kül Kedisi) adlı operasının ilk temsilini yönetti. Bu arada Venedik’te çağın ünlü Alman besteci ve kemancısı Ludwig Spohr (1784-1859) ile de tanıştı.