Edebi Şahsiyetler

Nezih Danyal Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DANYAL, Nezih (1945)

Türk, karikatürcü. Ulusal bir karikatür çizgisinin arayıcılarmdandır.

İzmit’te doğdu. İlk ve ortaöğrenimini aynı kentte bitirdi. İstanbul’da sürdürdüğü yükseköğrenimini yarıda bırakıp askere gitti. Dönüşte Ankara’ya yerleşti, TRT’ye grafikçi olarak girdi. Daha sonra ayrılıp, özel kuruluşlarda aynı işi sürdürdü. Karikatür, kitap kapağı, afiş, kitap resimleme, tiyatro dekoru ve dergi sayfa düzenlemesi yaptı. Bir süre Karikatürcüler Derneği’nin Ankara Bürosu başkanlığını yürüttü ve başkentte karikatür etkinliklerinin yaygınlaşması için çaba harcadı. 1980’de Ankara Sanat Severler Derneği’ nin Ulusal Kültüre Katkı Armağanı’nı kazandı. 1994 yılında “Karikatür Vakfı”nı kurdu. Vakıf olarak 1995 itibaren ” Uluslararası Ankara Karikatür Festival”lerini düzenledi. 1999 yılında FECO (Karikatürcü Kuruluşları Federasyonu) ’Promotor Cartoon Art’, 2004 yılında da FECO ‘Fellowship’ ödülleriyle ödüllendirildi. 2008 yılında Levadia (Yunanistan) Belediyesi ve Feco Levadia tarafından Onur Ödülü verildi.
nezih danyal.png” border=”0″ alt=”” width=”175 254″ align=”left” />
İlk dönem ürünlerinde bir arayışın içinde olduğu izlenir. Bu arayış Steinberg’den Eflâtun Nuri’ye ve Tonguç’a dek uzanır. Karikatürde yazının yardımına ancak gerektiği ölçüde başvurmuştur.

1970’lerde çizgisi, daha belirginleşmiş geometrik bir karikatür dilinde karar kılmıştır. Karikatürleri çağrışımlara açık bir konuma gelmiştir. Danyal’m bu karikatürlerinde, anlatımda farklı olmakla birlikte, Turhan’ın çizgisini, olduğu yerden nerelere götürebileceğini araştıran bir tutum da sezilir.

1970-1980 arasında Danyal’ın yeni bir döneme girdiği, Turhan çizgisini geliştirmeye yöneldiği izlenir. Sert geometrik çizgileri, Cemal Nadir’in çizgisiyle bir bireşime yönelir. Bu yeni karikatür çizgisi ilk bakışta hat sanatını anımsatmasının yanı sıra Danyal’a özgü bir nitelik de taşır ve Türk karikatürünün çizgide ulusal bir kimlik kazanması yolunda önemli bir deney olarak değerlendirilebilir. Devir adlı albümü bu çabanın ürünüdür.

Danyal, karikatürün gülen düşünceyi yansıtıp insan bilincine katmakla görevli bulunduğunu savunmakta, bunu da yapıtlarında başarıyla uygulamaktadır.

• YAPITLAR (başlıca): Nezih Karikatür Albümü, 1965; Devir, 1979; Otuz Yılda Bir/Çizgiler albümü 1990; 90 Öncesi 1991

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler