Filozof Biyografileri

Nemesius Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

NEMESİUS (4. yy)

Suriyeli filozof. Tin ve insan doğasının bütün bilgilerin odağı olduğu görüşünü savunmuştur.

Suriye’nin Emesa (Humus) ilinde doğdu, aynı yerde öldü. Yaşamı konusunda ayrıntılı bilgi yoktur.; Uzun süre bu ilde papaz olarak görevini sürdürmüş, bir yandan Hıristiyanlık bir yandan da felsefe ve tanrıbilim sorunlarıyla ilgilenmiştir. Düşünceleri De natura hominis (“insanın Doğası Üstüne”) adıyla Latince’ye çevrilmiş yapıtında sergilenmiştir. Onun olduğu söylenen, ancak, tartışma konusu edilen yazılar da vardır.

Nemesius, genellikle, insan, bilgi, tin, evren ve Tanrı sorunları üzerinde durur, bunlara değişik çözümler getirir. Ona göre insan, biri usla donatılmış tin, öteki gövde olmak üzere, iki ayrı özden kurulmuş bir bütündür. Gövdeyi oluşturan toprak, ateş, hava ve su gibi dört doğal öğe vardır. Tin ise ölümsüz ve tanrısal bir tözdür. Bu niteliğine karşın gövdeyi etkiler, ona dirilik ve devinme yeteneği kazandırır. İnsan tiniyle tanrısal, gövdesiyle doğal evrene bağlıdır ve iki evren arasında bir köprü durumundadır, küçük evrendir (mikrokosmos). Gövdenin, kurucu dört öğesine karşılık, kuru, yaş, sıcak ve soğuk gibi dört niteliği vardır.

İnsan bir yazgı varlığıdır, onun yazgısını belirleyen de, tin ve gövde gibi iki ayrı özden kurulmuş olması, iki evren arasında bulunmasıdır. Bu durumu nedeniyle iyi, güzel, usa uygun, erdemli, inançlı davranırsa tanrısal evrene, tutkulu, kötü, erdemsiz eylemlerde bulunursa aşağı nitelikte olan doğaya yaklaşır. Bütün bilgilerin kaynağı, odağı tinle insan doğasıdır. İnsanı anlamak için bütün bilimlerin birlikte çalışması gerekir.

•    YAPITLAR (başlıca): De natura hominis, (ö.s.), 1857-1866, (“insanın Doğası Üstüne”).

•    KAYNAKLAR: W.Jaeger, Nemesios von Emesa, 1921.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler