Edebi Şahsiyetler

Nedret Güvenç Kimdir, Hayatı, Biyografi, Filmleri, Hakkında Bilgi

GÜVENÇ, Nedret (1930)

Türk tiyatro ve sinema oyuncusu. 1960’lardan başlayarak İstanbul Şehir Tiyatroları’nm en önde gelen kadm oyuncularından biri olmuştur.

5 Eylül 1930’da İzmir’in Çeşme ilçesinde doğdu. Ortaöğreniminden sonra Ankara Devlet Konservatu-varı’na girdi. Üç yıl süreyle piyano ve şan dersleri aldı. 1948’de öğrenimim yarım bırakarak İzmir’e döndü ve İzmir Belediyesi ŞehirTiyatrosu’nda profesyonel oyuncu oldu. 1950’de bu tiyatronun kapatılması üzerine İstanbul’a gitti, Şehir Tiyatroları’nda çalışmaya başladı. 1974’te “En Büyük Kumar” ile yönetmenliğe başlayan sanatçı, 1995’te emekli olduğu İstanbul Şehir Tiyatroları’ndan sonra “Tiyatro İstanbul” bünyesine katılmıştır. Halen tiyatro çalışmalarına devam etmektedir. 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır. Ayrıca Türkiye’nin 2009 Dünya Tiyatro Günü bildirisini Güvenç yazmıştır.

1955’te Schiller’in Kabale und Liebe (Hile ve Sevgi) adlı oyunundaki başarısı nedeniyle Alman hükümetince Schiller Madalyası ile ödüllendirildi. 1959’da rol aldığı Cyrano de Bergerac’daki oyunuyla İlhan İskender Ödülü’nü kazandı. 1959-1960 arasında İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda konuk sanatçı olarak bulundu. 1950’de Yüzbaşı Tahsin filmiyle sinemaya başladı. 1952’de Kanlı Para ile Türk Film Dostları Ödülü’nü, 1961’de Kötü Tohum ile Altın Portakal Ödülü’nü kazandı. Nedret Güvenç alımlı fiziğinin yanı sıra yumuşak ve doğal oyunculuğu ile de beğeni kazanmış, uzun bir süre İstanbul Şehir Tiyatrolarının hemen hemen bütün önemli oyunlarında başrol üstlenme başarısını göstermiştir.

İlgili Makaleler