Filozof Biyografileri

Necla Arat Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

ARAT, Necla (1940)

Türk felsefeci, siyasetçi.  Estetik, ahlak ve devlet felsefesi konularında çeviri ve incelemeleri vardır.

5 Ocak 1940’ta İstanbul’da doğdu. İlköğrenimini bitirdikten sonra ABD’ye gitti. Ortaöğrenimini Ne w York’ta, yükseköğrenimini de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe-Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi.(1963). Bir süre asistan olarak çalıştığı felsefe bölümünde doçent ve profesör olarak öğretim üyeliği yaptı. Sistematik Felsefe Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürüttü. Kurucusu olduğu Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin Müdürlüğü ile Kadın Çalışmaları Kürsüsünün Başkanlığı görevlerinde bulundu. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çağdaş Eğitim Vakfı, ANAÇEV, Türk Kadınlar Konseyi, Felsefe Derneği, Öğretim Üyeleri Derneği ve Kadın Araştırmaları Derneği gibi kuruluşlarda kurucu üye oldu. İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği’niMn kurucu başkanı olup, koordinatörlüğünü üstlendi. Kadın Araştırmaları dergisinin editörlüğünü yaptı.

Arat, çalışmalarını ahlak felsefesi, sistematik felsefe, estetik ve devlet felsefesi konularında yoğunlaştırdı. Bu çalışmalarının yanı sıra İngiliz filozoflarından, Alman filozofu Ernst Cassirer’den çeviriler yaptı. Kimi inceleme ve araştırmalarını dergilerde yayımladı. Bu arada kadın sorunlarıyla ilgilenen Arat kadının toplumdaki yerini bir kültür sorunu olarak ele aldı. Etik ve Estetik Değerler Arasındaki ilgi adlı yapıtında değer bakımından etikle estetik sorunları arasındaki ilişkiyi Sembolik Form Olarak Sanat adlı çalışmasında da Cassirer ve Langer’de sanat konularının biçimlenmesindeki etkenleri araştırdı.

Basılı 14 kitabının yanı sıra, çevirileri ve birçok bilimsel makalesi yurtiçi ve dışı yayınlarda yer aldı. Birçok ödülün sahibi oldu. 23.Dönem CHP İstanbul milletvekili 23. Dönem’de APA Türk Grubu Üyesi. İngilizce bilen Arat, evli ve 3 çocuk annesidir.

•    YAPITLAR(başlıca): Sembolik Form Olarak Sanat, 1977; Etik ve Estetik Değerler Arasındaki ilgi, 1979; Kadın Sorunu, 1980.

İlgili Makaleler