Edebi Şahsiyetler

Nathanael West Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

WEST, Nathanael (1903-1940)

ABD’li yazar. Romanlarında kendini arayan Amerikalı tipini yansıtmıştır.

17 Ekim 1903’te New York’ta doğdu, 22 Aralık 1940’ta California’da, El Centro’da öldü. Asıl adı Nathaniel von Wallenstein-Weinstein’dir. Rusya’dan göç etmiş Yahudi kökenli zengin bir aileden geliyordu. 1924’te Brown Üniversitesi’nin Felsefe Bölümü’ nü bitirdi. 1925-1926 yıllarında Paris’te bulundu. İlk yapıtı The Dream Life of Balso Snell’i (“Balso Snell’in Düş Dünyası”) burada yazdı. New York’a döndükten sonra otellerde müdürlük etti. 1932’de şair W.C. William’la birlikte Contact, 1933’te de ressam G. Grosz’la Americana dergilerini çıkarttı. Ünlenmesini sağlayan roman Miss Lonelyhearts’ı da (Gönül Abla) o yıl yayımladı. Bu arada yazdığı öykü ve oyunlar başarılı olmadı. 1935’te Hollywood’a yerleşip ikinci sınıf filmlere senaryo yazmaya başladı. Otuz yedi yaşındayken bir trafik kazasında karısıyla birlikte yaşamını yitirdi.

West, en ünlü romanı Gönül Abla’mn taslağını dergilerde çalışırken oluşturmuştur. Bir gazeteye gönderilen okuyucu mektuplarını ciddiye alıp yanıtlayan idealist bir gazetecinin yaşamı çevresinde oluşan roman Büyük iktisadi Bunalım yıllarının kararsız, karmaşık ortamını çok başarılı bir biçimde yansıtır.

West, yapıtlarında Amerikalı tipini irdeleftıiş, “olanaklar ülkesi” diye bilinen bu ülkenin, insanları nasıl başarısız, sıkıntı ve hayal kırıklığıyla dolu bir yaşama ittiğini sergilemiştir. “Bırakınız yapsınlar” dünyasındaki insanları kimi zaman kara güldürüyle, kimi zaman yergici bir yaklaşımla işleyerek Amerikan edebiyatının çarpıcı, özgün yazarlarından biri olmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): Roman: The Dream Life of Balso Snell, 1931, (“Balso Snell’in Düş Dünyası”); Miss Lonely-hearts, 1933, ( Gönül Abla, 1974 ); A Cool Million, 1934, (Fırsatlar Ülkesi, 1974); The Day of the Locust, 1939, (“Çekirgenin Günü”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler