Tarihi Şahsiyetler

Nabis Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

NABİS ( ? -İÖ 192)

İsparta tiranı. Mutlak bir yönetim kurmuştur.

Doğum yılı ve yeri bilinmemektedir. İsparta’da öldü. İÖ 207’de tiran Makhanidas’ın ölümü üzerine İsparta tiranı oldu. Makedonya Krallığı’na ve Orta Yunanistan’a egemen olan Ahhaya Birliği’ne karşı Romalılar’ı destekledi. Romalılar’ın İÖ 205’te barış yapmalarından sonra da Ahhaya Birliği ve Aitolyalılar ile çarpışmayı sürdürdü. İÖ 204’te Ahhaya Birliği komutanı Filopoemenos tarafından Laconia sınırında yenildi. İÖ 200’de Makedonya Kralı V. Filip, Roma ile yeniden savaşmaya başladı. Nabis’i kendi safına çekmek isteyen Filip, Argos kentini İÖ 197’de İsparta’ya bıraktı. Romalı komutan Titus Quinctius Flamininus’un isteğine uyan Nabis, Ahhaya Birliği ile barış yaptı ve Flamininus’a askeri yardım gönderdi. Flamininus, İÖ 197 baharında, Kinoskefalai Savaşı’nda Makedonya ordusunu yenilgiye uğrattı ve tüm Yunan kentlerinin Makedonya’dan bağımsız olduğunu ilan etti.

Flamininus’un İsparta’ya karşı yürüyüşe geçmesi üzerine Nabis, kenti savunmak için hazırlıklar yaptı. Ahhaya ve Makedonyalılar’ın yardımını alan Roma ordusu Laconia’ya girdi. İsparta kuşatıldı. İsparta’nın cephanesinin bulunduğu Gythium kenti de düşünce, Nabis damadı Pisagoras’ı anlaşmak için Romahlar’a gönderdi. İÖ 195’te tüm donanmayı ve Argos’u teslim etmek koşulu ile bağımsızlığını koruyabildi. İÖ 194’te Romalılar’ın Yunanistan’dan ayr.ılmaları üzerine Gythium’u geri almak istedi. Gythium’un alınmasına karşın, İsparta birlikleri, Ahhaya ordusuna yenildi. Nabis, İÖ 192’de Selevkos Kralı III.Antiokhos’un temsilcileri olarak kendisiyle görüşmeye gelen Aitolyalılar’ca yapılan bir suikast sonucunda öldürüldü.

Nabis, Roma ile Makedonya arasındaki savaşlardan yararlanarak İsparta’nın bağımsızlığım korumuş, İsparta’da mutlak bir yönetim kurmuştur. Nabis, Helotlar’ı (köleler) serbest bırakmış, onlara toprak dağıtmış, ordusunu da Helotlar’a ve paralı askerlere dayanarak oluşturmuştur.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi

İlgili Makaleler