Edebi Şahsiyetler

Muzaffer Tayyip Uslu Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

USLU, Muzaffer Tayyip (1922-1946)

Türk, şair. Yalın dili, duygulu söyleyişi ile genç yaşında yeni bir şiir anlayışının başarılı örneklerini vermiştir.

İstanbul’da doğdu, 3 Temmuz 1946’da Zonguldak’ta öldü. İstanbul’da başladığı lise öğrenimini Zonguldak M.Çelikel Lisesi’nde tamamladı. Orada okurken Behçet Necatigil’in öğrencisi oldu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne girdi. Çalışmak zorunda kaldığı ve hasta olduğu için öğrenimini sürdüremedi, Zonguldak’a döndü. Memurluk etmeye başladı. Yakalandığı verem hastalığından kurtulamayarak öldü.

İlk şiiri 1941’de Varlık dergisinde yayımlandı. Bunu Ocak, Değirmen, Kara Elmas dergi ve gazetelerinde çıkan şiirleri izledi.

Kısa süren şiir yaşamında kendine özgü bir ses oluşturma yolunda başarılı örnekler vermiştir. Orhan Veli ve arkadaşlarının eski şiirin yıkılması düşüncesini benimsemiş ve taşradaki küçük adamın günlük kaygılarını, sevgilerini ve özlemlerini işlemiştir. Yaşama sevinci, insancıl duygular, geleceğe duyulan özlem,
gündelik küçük sevinçler, üzüntüler şiirlerinin belirgin temaları olmuştur. Yaşama bağlılık duygusunu iyimser bir bakışla işlemiş, yalın bir dil kullanmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Şimdilik, 1945.

• KAYNAKLAR: N.Cumalı, M.Tayyib Uslu, 1956.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler