Tarih

Muzaffer Kılıç Kimdir, Hayatı

Muzaffer Kılıç. Türk asker, Mustafa Kemal’in yaveri (İstanbul 1897-Ankara 1959).

Harp Okulunu topçu teğmeni olarak bitirdi. Galiçya Cephesinden sonra Filistin’de VII. Ordu Müfettişliği yaverliği yaptı ve bu sırada VII. Ordu’ya komuta eden Mustafa Kemal’in karargâhına geçti, kumandanın emir subayı oldu. Bu beraberlik 1930 yılına kadar sürdü. Çanakkale savaşlarına da Mustafa Kemal’in yaveri olarak katılan Muzaffer Kılıç, Samsun’a çıkışta da IX. Ordu Kıtaatı Müfettişliğinde görevli olarak Mustafa Kemal’in yanındaydı. Erzurum ve Sivas kongrelerinde. Heyeti Temsiiiye çalışmalarında Mustafa Kemal’in sivil karargâhında kaldı; Ankara’ya geldikten sonra görevini sürdürdü. Kılıç Ali’nin akrabalarından oluşu kendisine bir ölçüde hareket serbestliği sağlıyordu.

Muzaffer Kılıç, Cumhuriyet’in ilânından sonra, baştan beri Mustafa Kemal’in yanında bulunan öteki subaylarla birlikte terfi etti ve yüzbaşı oldu. Çankaya Köşkündeki görevini aksatmadan Ankara Hukuk Mektebine girdi ve 1928’de burayı bitirdi, 1930’da kendi isteğiyle ordudan ayrıldı ve İstanbul’a yerleşti. Kısa bir süre sonra da iş hayatına atıldı. Ticaret yapıyordu; bir nebati yağ fabrikası kurdu. Bu arada İstanbul Şehir Meclisi üyeliğine seçildi ve uzun yıllar burada kaldı. Aynı zamanda Ankara Anonim Türk Sigorta Şirketi’nin de yöneticisiydi. 1939’da bir dönem Giresun milletvekilliği yaptı.

1959’da özel işlerini izlemek için Ankara’ya giden Muzaffer Kılıç Kızılay’da, sokakta geçirdiği bir kalp krizi sonunda öldü.

İlgili Makaleler