Dünya Edebiyatı

Muvafakat – Şatibi Kitabı, Konusu, Özellikleri, Hakkında Bilgi

el-Muvâfakat. İbrahim b. Mûsâ eş-Şâtıbî’nin (ö. 790/1388) usûl-i fıkhın temel konularını makâsıd açısından İnceleyen eseri.

Şâtıbî eserine önce et-Ta’rif bi-esrâri’t-teklîf ismini vermiş, ancak hürmet ettiği bir âlimin rüyasında onu bir kitap telif et­miş olarak gördüğünü, elinde tuttuğu bu kitaba ne ad verdiğini sorunca kendisin­den, İbnü’l-Kâsım ile İmam Ebû Hanîfe’nin mezheplerini uzlaştırdığı için Kitâbü’l-Muvâfaköt adını verdiği şeklinde bir ce­vap aldığını söylemesi üzerine eserinin adı­nı değiştirmiştir.

el-Muvâfakat klasik bir usul kitabını andırmaz. Önsözden sonra beş ana bölüm­den oluşan eserin ilk bölümü “Mukaddimât”, ikinci bölüm “Ahkâm”, bir cilt hac­mindeki üçüncü bölüm “Makâsıd”, dör­düncü bölüm “Edille” ve beşinci bölüm “İctihad” başlığını taşır. İkinci bölümde tek­lifi ve vazl hükümler incelenir, dördüncü bölümde şer’î hükümlerin delillerine top­lu bakış yapılır. Bu arada “Avânzu’l-edille” başlığı altında muhkem-müteşâbih, emir-nehiy, umum-husus gibi lafız ve yorum bahislerinin belli başlı kavramlarıyla ne­sih konusu ele alınır; daha sonra Kitap ve Sünnet delilleri geniş biçimde işlenir. Bu bölümün başında ayrı ayrı inceleneceği belirtilen dört delilden icmâ ve kıyasa yer verilmez. İctihad, fetva, istiftâ ve iktidâ kavramlarının etraflı şekilde ele alındığı be­şinci bölüme eklenen tâli bölümde tearuz ve tercihle cedele yer verilir. Eserin en be­lirgin özelliği, müellifin makâsıd (hikmet-i teşrî, hükümlerin vazediliş amaçları) konusu­na öncekilerde görülmeyen genişlikte yer ayırmış olmasıdır. Üçüncü bölümün tama­mı buna tahsis edildiği gibi diğer bölüm­lerde incelenen meselelere de daha çok bu açıdan bakılmıştır.

Üçüncü bölüm önce şâriin maksatları ve mükellefin maksatları şeklinde iki kısma ayrılır. Şâriin maksatları da dört başlık al­tında ele alınır.

1. Şâriin şeriat koymadaki temel amacı. Bu, sonuçta kulların dünya ve âhiret mutluluğunu ifade eder. Bu ama­cın gerçekleşmesi için konan hükümlerin sağladığı yararlar zarûriyyât, hâciyât ve tahsîniyyât şeklinde bir tasnife tâbi tutulur.

2. Hükümleri kavrat­ma maksadı. Şâtıbî bu kısımda anlaşıla­bilirlik sorunu üzerinde durmuş, dinin ilk muhataplarının “ümmî-Arabî” olma özel­liğine dikkat çekerek, Arabîliği dinin anla­şılmasının, ümmîliği de yükümlülüklerde en alt düzeyin esas alınması anlamında evrenselliğin bir gereği görmüştür.

3. Yü­kümlü kılma maksadı. Burada yükümlü­lüğün asgari şartı olan kudret ilkesi ve bu­nunla yakından ilgili bulunan meşakkat kavramı incelenmiştir.

4. İnsanın yüküm­lülük altına sokulması maksadı. Müellif burada, mükellefin kendini sorumlu bir varlık olarak hissetmesi ve kendi iradesiy­le şer’î yükümlülükler altına girmesi ama­cıyla ilgili gördüğü bazı kavram ve mese­leleri ele almaktadır. Mükellefin maksat­larına ayırdığı alt bölümde ise Şâtıbî, ku­lun bir fiili işlediği sıradaki niyetiyle şâriin o fiile bağladığı hükmün maksadının örtü-şüp örtüşmediği ve her bir ihtimale göre ne gibi sonuçların doğacağı konularını ele alır.

İlgili Makaleler