Edebi Şahsiyetler

Mustafa Nihat Özön Kimdir, Hayatı, Eserleri

Mustafa Nihat Özön. Edebiyat tarihçisi, yazar, eğitmen ve çevirmen (D. İstanbul 1896 – Ö. 1980). Dilci ve sinema tarihçisi Nijat Özön’ün babasıdır.

Mercan İdadisi’ndeki öğrenimi sırasında askere alındı. Üçüncü Kafkas Ordusu ve Balıkesir’de üç yıl askerlik yaptı. İstanbul Darülfünunu Edebiyat Şubesi’ni bitirince (1923) Ankara ve İstanbul’da lise edebiyat öğretmenliği yaptı. Gazi Eğitim Enstitüsü’nde 1933’te başlayan edebiyat öğretmenliği görevinden 1961 yılında emekliye ayrıldı. Mütareke yıllarında Yahya Kemal’in ve çevresindeki yazarların toplandığı Dergâh dergisini yayımlamıştı (1921-1923), Kalem (1938) ve Oluş dergilerinin yayımlanmasında etkin görev almıştır.

Zengin bibliyografya ve biyografi bilgilerine dayanan Son Asır Türk Edebiyatı Tarihi (1941) eserinden başka, cumhuriyet dönemi kuşaklarınca araştırma yapanların kullanımı için hazırlayıp sunduğu Büyük Osmanlıca Sözlük ile, yakın çağ Türk edebiyatının araştırılmasında ve Tanzimat dönemi edebiyatçılarının eserlerinin basıma hazırlanmasınında önemli katkılar sağlamıştır. Bunlar arasında Şinasi, Namık Kemal, Recaizade Ekrem, Ahmet Mithat, Ali Bey, Ahmet Vefik Paşa, Nabizade Nazım yer almaktadır.

Özön’ün dil ve edebiyat alanlarındaki çalışmaları beş başlık altında toplanmaktadır. Edebiyat tarihçiliği, metin yayımları, sözlükçülük, çeviri çalışmaları, ders kitapları. Bu alanlardaki çalışmaları yaşamını kaybettiği 1980 yılına kadar yüz kadar kitapta toplanmıştır.

Eserleri, İncelemeler, Sözlük ve ansiklopediler, Sadeleştirmeleri, Hazırladıkları,  Ortak Çalışmaları, Çevirileri