WordPress veri tabanı sorunu: [Disk full (/var/tmp/#sql_4a81b_1.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `unaqb_options`

Mustafa Eremektar (Mıstık) Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi – Sosyolojisi.com
Edebi Şahsiyetler

Mustafa Eremektar (Mıstık) Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MISTIK (1930-28 Mart 2000, İstanbul)

Türk, karikatürcü ve çizgi romancı. “Taş Devri” karikatürleriyle tanınmıştır.

28 Mart 1930’da İstanbul’da doğdu. Asıl adı Mustafa Eremektar’dır. Yoksul bir ailenin çocuğu idi. İlkokulun son sınıfından ayrılıp bulaşıkçılık yapmaya başladı. Daha sonra ortaokula başladıysa da babasının ölümü üzerine okulu son sınıfta terketti. İlk çizgileri ilgi görmesine karşın yayımlanmadı. 1947’de Cemal Nadir’in ölümü üzerine, fotoğraftan onun bir portresini çizdi ve Doğan Kardeş çocuk dergisine götürdü. Portre birinci sayfada çıktı. Karikatürleri yayımlanmaya başladıysa da, çizdikleriyle geçinemediği için ütücülük yaptı. Bir süre sonra Nebioğlu Yayınevi’ne girdi. Burada tanıştığı yazar Adnan Tahir’in önerisiyle Akşam gazetesinde, daha sonra da Hafta, Akbaba, 41 Buçuk, Tef gibi dergilerde çizmeye başladı.

1950’de Mengü Ertel ve Berç Çalıkman ile birlikte San Organizasyon reklam ajansının kuruluşuna katıldı. 1957’de Vatan gazetesinde günlük karikatürleri ve Doğan Kardeş’te başlattığı Taş Devri adlı çizgi romanı yayımlanmaya başladı. 1961 ’e değin bu gazetede çalıştı. Meslektaşlarıyla birlikte çizgi film yapmak için Kare Reklam’ı kurdu. Bir süre sonra İstanbul Reklam’a, daha sonra da Radar Reklam’a geçti. 1966’da Mistik Prodüksiyon’u kurdu, ancak sürdüremedi. 1973’te Bulgaristan’da, Gabrova’da yapılan uluslararası karikatür yarışmasında özel ödül kazandı. 1977’de Milliyet Çocuk dergisine Uzay Çocukları adlı çizgi romanı çizmeye başladı. Bizim Ali adlı bir başka çizgi romanı da aynı dergide yayımlandı. 1982’den sonra Güneş gazetesinin kadrolu karikatürcülük yaptı.

Mıstık gülmecesini Taş Devri ya da Uzay Çağı çizgi romanlarında yaptığı gibi zaman içinde geri ya da ileri kaydırmalarla vurguladığı günümüz yaşamındaki küçük çelişkilerden türetir. Bunu da oldukça  yalın, sevimliliğini ve çocuksuluğunu yitirmemiş çizgisiyle iletir. Böylece büyüklere olduğu kadar küçüklere de seslenebilen bir karikatür dünyası oluşturmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Uzay Çocukları Dizisi: Taş Devri, 1981; Çocuk Yılı, 1981; Ağaçların Öcü, 1981; Kayıp Gezegen, 1981; Çılgın Bilgin, 1981.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi