Edebi Şahsiyetler

Muhittin Sebati Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MUHİTTİN SEBATİ (1901-1935)

Türk, ressam. Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği ile Yeni Resim Cemiyeti’nin kurucularındandır.

İstanbul’da doğdu, aynı kentte öldü. Küçük : yaşta kimsesiz kaldı. İlk ve ortaokulu Darüşşafaka’da okuyarak Sanayi-i Nefise Mektebi’ne (sonra Güzel Sanatlar Akademisi, bugün Mimar Sinan Üniversitesi) yazıldı ve İbrahim Çallı’nın öğrencisi oldu. Burayı bitirince, 1924’te açılan bir sınavı kazanarak dört arkadaşıyla birlikte Paris’e gitti. Academie Julian’da Paul Albert Laurens’in (1870-1934) atölyesinde resim çalışmalarını sürdürdü. Paris dönüşü, Ankara Erkek Lisesi resim öğretmenliğine atandı. Ancak, Ankara’ nın havası sağlığını iyice bozdu. Ölümünden birkaç yıl önce İstanbul’a atandıysa da iyileşemeyerek genç yaşta yaşamını yitirdi.

Muhittin Sebati’nin kişisel sergisi yoktur. Ancak 1923’te Sanayi-i Nefise’yi bitirdikten sonraYeni Resim Cemiyeti’nin ve Paris dönüşü Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği’nin sergilerine katılmıştır. Paris’ te bulunuşu, sanatını belirleyen en büyük etkendir. Konuyu ele alışında, biçimleri bir araya getirişinde, yorumlarında Paris havası açıkça izlenir. Renklerde ve tonlarda küçük ayrımlarla yaptığı geçişler, Ankara manzaralarında iyice belirgindir. Asıl kişiliğinin ortaya çıktığı natürmortlarında da karamsar, içine kapanık dünyasını kolayca görmek olasıdır. Genelde Muhittin Sebati’nin resmiyle Geç izlenimcilik (Post Empresyonizm) arasında bir bağ kurulabilir.

•    YAPITLAR (başlıca): Ankara’dan Peyzaj, ykş. 1928, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; S acil Tezelli’nin Portresi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Ankara’dan, Bursa Devlet Galerisi; Şapkalı Natürmort, 1929, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Elmalar, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Natürmort, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi, ekşi

İlgili Makaleler