Tarihi Şahsiyetler

Muhammed bin Tuğluk Şah Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

MUHAMMED TUĞLUK ( ? -1351)

Delhi Türk sultanı. Zamanında Delhi Türk Sultanlığı büyük topraklar yitirmiştir.

II.Gıyaseddin Muhammed b. Tuğluk’un doğum yılı ve yeri bilinmiyor. 20 Mart 1351’de, Sind’de Thatha yakınlarında öldü. 14.yy başlarında Delhi Türk Sultanlığı’na egemen olan Tuğlukşahlar soyunun kurucusu Gıyaseddin Tuğluk’un oğludur.

Şubat ya da Mart 1325’te, bir söylentiye göre Gıyaseddin Tuğluk’u öldürterek, tahta çıktı. 1327’de Deogir’i başkent yaparak Devletâbad adını verdi. Vergilerin ağırlığı nedeniyle ayaklanan Ganj bölgesi halkı üzerine, 1333’te bir cezalandırma seferi yaptı. İlk kez 1331’de ayaklanan Bengal bölgesi de 1338’den sonra bağımsız davranmaya başladı. 1338’de Çin fethine başlangıç olmak üzere Tibet’e gönderdiği ordu Himalayalar’da yok oldu. 1339’da Dekken’de çıkan bir ayaklanmayı bastırdı. 1345-1351 arasında süren ayaklanmalar sonucunda Dekken bölgesi de devletten koptu. Muhammed Tuğluk, Gücerat yöresindeki bir ayaklanmayı bastırmaya çalışırken öldü.

Muhammed Tuğluk, yönetim ve maliye işlerini düzeltmeye çalıştı. Gelir ve gider hesaplarını düzene soktu. Toprak vergisinin her yerde aynı oranda alınmasını sağladı. Tarım alanında reformlar yapmaya çalıştı. Ordusunun Hindular’a dayanmasını istemeyerek, Türkistan ve Horasan’dan Türk göçmenlerin ülkeye gelmesini teşvik etti. Bunlara karşın vergilerin ağırlığı büyük bir sorun olarak kaldı, ayaklanan yörelere karşı büyük sertlik gösterilmesi devletin parçalanmasında etkili oldu.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi