Tarihi Şahsiyetler

Mugire bin Nevfel Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi -Sahabi-

Ebû Yahya (Ebû Halime) Mugire b. Nevfel b. el-Hâris b. Abdilmuttalib b. Hâşim el-Kureşî (ö. 50/670’ten sonra) Sahâbî, Medine kadısı.

Hicretten önce Mekke’de dünyaya gel­di: daha sonra Medine’de doğduğu ve Hz. Peygamber’in vefatında altı yaşında ol­duğu da söylenir. Resûl-i Ekrem’in amca­sı Hâris b. Abdülmuttalib’in torunudur. Mugire’nin Hz. Osman zamanında Medi­ne’de kadılık yaptığı bilinmektedir. Hz. Ali’nin safında Siffîn Savaşı’na ve diğer muharebelere katıldı. Güçlü kuvvetli bir kişi olarak nitelendirilen Mugire, bazı ri­vayetlere göre Hz. Ali Kûfe’de İbn Mül-cem’in saldırısına uğradığında kadife pe­lerinini suikastçının üzerine atıp daha faz­la hamle yapmasını engellemiş ve ardın­dan onu yere yıkarak zehirli kılıcını elin­den düşürmüştür. Mugi­re, Hz. Ali’nin şehâdetinden sonra Hz. Hasan’ın yanında yer aldı ve Hasan Muâviye ile savaşmak üzere harekete geçtiğinde onu Kûfe’de idareci olarak bıraktı.

Mugire b. Nevfel, Hz. Ali’nin dul eşi Ümâme bint Ebü’l-Âs İle evlendi. Hz. Ali’­nin yaralı yattığı sırada, Hz. Fâtıma’nın ölümünden sonra evlendiği bu eşini ken­disinin ardından Muâviye b. Ebû Süfyân’ın almak isteyeceğini düşünerek yakın akra­baları olan Mugire “ye bizzat önerdiği veya eşine Mugîre ile evlenmesi yolunda tav­siyede bulunduğu rivayet edilmektedir. Mugire’nin Ümâme’den Yahya isimli bir oğlu olmuş, ancak nesebi devam etmemiştir. Fakat Ümâme’nin bu kocasından çocuğu olmadığı da söylenir. Öte yandan Mugire’nin, 50 (670) yılında vefat eden Ümâme dışındaki hanımlarından Ebû Süfyân b. Hâris b. Abdülmuttalib’in to­runu Âmine’den Ebû Süfyân adlı bir oğlu daha olmuş, ancak ondan da soyu devam etmemiştir. Diğer eşleri ve cariyelerinden ise birçok çocuğunun olduğu bilinmek­tedir. Mugîre b. Nevfel kanalıyla Hz. Peygamber’den bir hadis rivayet edilmiştir; ayrıca onun mürsel olarak rivayette bu­lunduğu da söylenir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

İlgili Makaleler