Edebi Şahsiyetler

Müfide Kadri Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MÜFİDE KADRİ (1890-1912)

Türk, ressam. Portre ve figür çalışmalarıyla tanınmıştır.

İstanbul’da doğdu, aynı kentte öldü. Şehremaneti memurlarından Kadri Bey’in kızıdır. On yaşında resme başladı ve Osman Hamdi Bey’den ders aldı. Ayrıca piyano, keman ve ut çaldı. Dersaadet İnas İdadisi’nde (İstanbul Kız Lisesi) resim ve müzik öğretmenliği yaptı. Osmanlı Ressamlar Cemiyeti’nin üyesi oldu. Genç yaşta tüberküloza yakalandı ve yaşamını yitirdi.

İlk Türk kadın ressamlarından olan Müfide Kadri, daha çocuk yaşlarında başarıya ulaşmış bir sanatçıydı. 1911’de İstanbul Opera Cemiyeti salonunda üç yağlıboya, bir pastel resmini sergilemiş, geniş ilgi görmüştü. Aynı dönemde açılan Münih Sergisi’ne verdiği bir yapıtıyla madalya aldı. Ölümünden sonra, babası onun kırk kadar yapıtı ile Sultanahmet’te bir sergi düzenledi.

Özellikle portre ve figür çalışmalarıyla tanınan Müfide Kadri, klasik üslupta yapıtlar vermiştir. İlk yapıtlarında izlenen romantik hava 1910’larda yerini güçlü bir teknik ve üsluba bırakmıştır. Özellikle Güzin Dur an’m Portresi’ nde güçlü bir desen anlayışı geliştirdiği görülür.

•    YAPITLAR (başlıca): Kız Kuleli Natürmort, 1906-1907, İzmir Resim ve Heykel Müzesi; Aşıklar, 1907, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Kırda Genç Kızlar, 1910, İzmir Resim ve Heykel Müzesi; Güzin Duran’ın Portresi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Telli Genç Kız.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi, ekşi

İlgili Makaleler