Tarihi Şahsiyetler

Muammer Aksoy Kimdir, Hayatı, Siyasi Mücadelesi

Hukukçu ve siyaset adamı. 1917 Antalya’da doğdu, 31 Ocak 1990’da faili meçhul bir cinayet neticesinde öldü.

Milletvekilliği yapmış olan İbradı’lı Hacı Musazade Numan Aksoy ile Hattatzade Mustafa Hulusi’nin kızı Nadire Aksoy’un oğludur. Kardeşleri Prof. Dr. Muzaffer Aksoy, Nilüfer Pehlivanlı, Dr. Fikret Aksoy ve Sevim Batukan’dır. Ülke Aksoy ile evli olan Muammer Aksoy, Işık ve Arın isminde iki oğul ile Aslı, Muammer Can Aksoy ve İlke Aksoy isimli üç toruna sahiptir.

1939’da İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Ardından Zürih Hukuk ve Devlet Bilimleri Fakültesi’nde, hukuki açıdan karşılaştırmalı ve eleştirel bir yaklaşımla evlilik dışı çocukların miras hakkı konusundaki doktora çalışmasını tamamladı. Yurda döndükten sonra İstanbul Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku asistanı oldu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne Medeni Hukuk doçenti oldu. 1957’de “üniversite özerkliğinin zedelendiği” gerekçesiyle istifasından bir süre sonra  C.H.P.’ye girdi (1958). 1960’ta yeniden üniversiteye döndü. 1961 Anayasası’nın hazırlandığı tüm komisyonlarda görev aldı. 1961 Kurucu Meclisi’nde Antalya temsilcisi ve Anayasa Komisyonu sözcüsü olarak bulundu. 1969’da C.H.P.’den ayrıldı. 1971’de sıkıyönetimce kovuşturmaya uğradı; yargılama sonucu beraat etti. 1975’te yeniden C.H.P.’ye girdi ve 1977’de İstanbul milletvekili oldu. Aynı yıl Millet Meclisi Anayasa Komisyonu başkanlığına getirildi. 12 Eylül 1980’de bu görevleri sona erdi. 1978-1981 döneminde Avrupa Konseyi üyeliği yaptı. Bu çalışmalarının yanı sıra 1958’de Türk Hukuk Kurumu başkanlığına getirildi ve 1981’de Ankara Barosu başkanlığına seçildi.

1989’da Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Bahri Savcı, Münci Kapani ve Bahriye Üçok gibi aydınlarla birlikte Atatürkçü Düşünce Derneği’ni kurdu. 31 Ocak 1990 akşam Ankara Bahçelievler’deki evinin önünde uğradığı bir silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Suikasttan sonra gazeteleri arayan bir kişi eylemi İslami Hareket Örgütü adına üstlendi. Aksoy’un cenazesi 3 Şubat günü Ankara Maltepe Camii’den kaldırılarak Cebeci Asrî Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Eserlerinden bazıları:
Partizan Radyo ve DP,
Mukayeseli Hukuk Açısından Karı Koca Mal Rejimi ve Miras Hukuku ile Bağı
Türkiye’deki Maden Mücadelesi
Öğretmen Dosyası, 2 cilt
Sosyalist Enternasyonal ve CHP
Atatürk ve Sosyal Demokrasi
Atatürk ve Tam Bağımsızlık
Laikliğe Çağrı

İlgili Makaleler