Tarihi Şahsiyetler

Montgolfier Kardeşler Kimdir, Hayatı, Neyi İcat Etti, Hakkında Bilgi

MONTGOLFİER, Etienne (1745-1799) Joseph (1740-1810)

Fransız, mucit ve sanayici kardeşler. Balonla ilk insanlı uçuşu gerçekleştirerek havacılık tarihinin öncüleri arasına girmişlerdir.

Joseph-Michel Montgolfier 26 Ağustos 1740’ta St. Etienne yakınlarındaki Annonay kentinin Vidalon köyünde doğdu, 26 Haziran 1810’da Herault idari bölgesindeki Balaruc-les-Bains’de öldü. Jacques Etienne Montgolfier 6 Ocak 1745’te Vidalon’da doğdu, 2 Ağustos 1799’da Ardeche idari bölgesindeki Serrieres’ de öldü. Joseph, Paris’te sürdürmekte olduğu öğrenimini yarıda bırakarak 1770’te babasının Grenoble yakınlarında bulunan Rives’deki fabrikasının başına geçti. Etienne ise Paris’te fizik, kimya ve mimarlık eğitimi gördükten ve iki yıl kadar mimar olarak çalıştıktan sonra 1772’de babasının Vidalon’daki kâğıt fabrikasının yönetimini üstlendi. 1780’lerin başlarında, kâğıt ve keten karışımı balonların sıcak havayla doldurularak uçurulmasma yönelik deneylere girişen Montgolfier kardeşler, bu çalışmalarının Bilimler Akademisi’nin ilgisini çekmesi üzerine, Paris’e çağrıldılar. 1783-1784 yıllarında Paris ve Lyon’da, XVI. Louis’nin de izlediği gösteriler düzenlediler, havacılık tarihinin ilk insanlı uçuşunu gerçekleştirdiler. Sonraları bu alandaki uğraşılarını bırakarak kâğıt sanayimdeki çalışmalarına dönen Montgolfier kardeşlerden Joseph, 1803’te Institut de France’ın üyeliğine seçilmiş 1801’de de Conservatoire des Arts et Metiers’in kuruluşuna yardımcı olmuş ve bir süre yöneticiliğini yapmış; Etienne ise, 1790-1791 yıllarında yeni kurulan idari bölgelerden birinin yöneticiliğinde bulunmuş, 1796’da Bilimler Akademisi’nin üyeliğine seçilmiştir.

Her ikisi de bilimsel ve teknik yaratıcılığa sahip olan Montgolfier kardeşler, icatlar tarihine adlarını geçirecek sıcak hava balonu deneylerine girişmeden önce, kâğıt sanayiinde birçok yenilikler yapmışlardı. Joseph, kâğıtların kalıplardan çıkartılmasını kolaylaştıran bir hava pompası ile vakum tasfiye aygıtı geliştirmiş; Etienne ise, kâğıt hamurunun yoğrulmasında “Hollanda yöntemi” olarak adlandırılan yeni bir tekniği uygulamaya koymuş, o döneme dek Fransa’da bilinmeyen ince kâğıt ve resim kâğıdı üretimini başlatmıştı. 1780’lerin başlarında ise iki kardeş, ince kâğıt zarfların, demir parçaları üzerine sülfürik asit damlatarak elde ettikleri “parlayıcı gaz”la doldurularak uçurulmasına ilişkin deneylere başladılar. Ne var ki, o sıralarda yeni keşfedilen ve ancak 1789’da Lavoisier tarafından hidrojen olarak adlandırılacak olan bu gaz kısa sürede kesenin dışına sızarak havaya karışıyordu. Bunun üzerine deneylerinde, hidrojen gazı yerine sıcak hava kullanmaya yönelen Montgolfier kardeşler 1782’de Avignon kentinde kalabalık bir izleyici topluluğu önünde gerçekleştirdikleri bir denemede nemli saman ve yün yakarak elde ettikleri sıcak havayla doldurdukları 2m3’lük bir ipek keseyi 300 m’ye yükselterek ilk başarılarını elde ettiler.