Felsefe Yazıları

Monomani Nedir, Ne Demektir, Türleri, Hakkında Bilgi

Monomani

Monomani, hastalarda sadace tek bir düşünce veya düşünce tipinin baskın olduğu, hastaların onu aşırı düşündüğü, belli bir sanrının olduğu zihinsel hastalık. Monomani kelimesi, Yunanca tek anlamına gelen “monos” ve mani anlamına gelen “mania” sözcüklerinin birleşiminden gelir.

Tipleri

Tek bir düşünce veya düşünce tipine sahip sanrısı (delüzyonu) olan monomanik kişilerin, sanrıları çeşitli tiplerde olabilir:

  • Capgras sendromu: Capgras tarafından tanımlanmıştır. Hastanın çevresindeki kişilerin gerçek olmadığına, başkalarının onların yerine geçtiğine inanır.
  • De Clérambault sendromu (erotomanik sanrı): de Clerambault tarafından tanımlanmış saf erotomani tablosu. Hastada, bir kadın veya erkeğin kendisine aşık olduğu sanrısı vardır. Bunu destekleyen hiçbir davranış olmayabilir, hatta kişiler tanışmıyor dahi olabilir.
  • Fregoli sendromu (binbir surat sendromu): Courbon ve Fail tarafından aktör Fregoli’den esinlenerek tanımlanmıştır. Hastanın çevresindeki kişilerin görünüşlerini değiştirdiğine, farklı kişilerin görünümünü aldığına dair sanrıları olduğu bir sendromdur.Mesela Fregoli sendromunun bir alttürü olan likantropide, hasta kendisinin veya başkalarının kurt adam olduğuna inanır.
  • Genital retraksiyon sendromu: Kişinin, penisinin vücudunun içine çekildiğine dair sanrıları vardır.
  • Wendigo (Wihtigo): Hastada, insanları bitiren işkence eden bir iblis tarafından işkenceye uğrayacağı korkusu vardır.
  • Demonomani Birinin cinler, iblisler tarafından takip edildiğine dair hastanın sanrıları olması.
  • Querulant sendromu (reformist sanrılar): Krafft-Ebing tarafından tanımlanmıştır. Hastanın sanrısının temelinde, dini, felsefi, politik konular vardır.
  • Othello sendromu (patolojik kıskançlık): Hasta gerçek olmadığı halde eşinin sadakatsiz olduğuna inanır ve bunun için sürekli kanıt arar. Gerçekte olmayan bu hayali aldatılmayı önlemek için eşinin yaşamını kısıtlar.

İlgili Makaleler