Nedir ?

Miyofibril Nedir, Ne Demek, Yapısı

Miyofibril

Miyofibriller kas dokuda bulunan ve kas dokunun en önemli özelliği olan kasıp gevşemeyi sağlayan protein iplikçiklerine verilen addır. Çizgili (iskelet) kası ve kalp kasında düzgün diziliminden dolayı bu kaslar mikroskop altında çizgili görünmektedirler.

Çizgili kas dokusuna ışık mikroskobu ile bakıldığı halde koyu ve açık enine bantlar yani çizgiler belirir. Bu sebepten çizgili kas denir. Üstelik bu kaslar iskelet kası olarak da bilinir. Bu çizgili görünüm sarkoplazmada bulunan, hücrenin bir ucundan diğer ucuna kadar uzanan ve miyofibril adı verilen silindirik yapılara bağlıdır. Miyofibril kalın ya da ince ipçiklerden oluşur. Bu iplikçilerin her birinde aktin ve miyozin proteinleri bulunmaktadır.

Miyofibril Yapısı

Miyofibrillerin filamentleri, yani miyoflamentler, 2 tipten oluşur: kalın ve ince.

  1. * İnce filamentler başlıca aktin proteininden oluşur ve nebulin filamentleriyle sarmalanmıştır.
  2. * Kalın filamentler başlıca miyozin proteininden oluşur ve titin filamentleri sayesinde sabitlenirler.

Aktin ve miyozinden oluşan protein kompleksine zaman zaman “aktomiyozin” de denir.

Çizgili kasta aktin ve miyozin filamentlerinin her biri belirli ve sabit, birkaç mikrometrelik bir uzunluğa sahiptir ki bu uzatılmış bir kas hücresinin uzunluğundan (örneğin insan iskelet kası hücrelerinde birkaç milimetrelik) çok daha küçüktür. Filamentler tekrar eden alt-birimler şeklinde miyofibril boyunca yer alırlar. Bu alt-birimlere sarkomer denir. Kas hücresi, hücrenin uzun ekseninde birbirine paralel olarak giden miyofibrillerle -neredeyse- doludur. Bir miyofibril sarkomerik alt-birimleri, bir sonraki miyofibrilinkilerle neredeyse mükemmel bir şekilde hizalanmıştır. Bu hizalanma hücrenin çizgili görünmesine yol açan belirli optik özelliklere sebep olur. Düz kas hücrelerinde bu hizalanma yer almaz; böylece de çizgili bir görü.

İlgili Makaleler