Türk Edebiyatı

Misbah Dergisi Yazarları, Muhtevası, Hakkında Bilgi

Misbâh. II. Meşrutiyetin ilânından sonra oluşan serbest ortamda neşir hayatına atılan dergilerdendir. 12 Eylül – 4 Kânunuevvel 1324 [25 Eylül – 17 Aralık 1908] tarihleri arasında sekiz sayı çıkmıştır. İmtiyaz sa­hibi Emin Vedat, başyazarı Zeynelâbidînzâde Seyyid Mehmed Nesib Bey’dir. Haf­talık olarak yayımlanan derginin 8. sayısı “asker kardeşlerimize hediyye-i şitâiyye” ibaresiyle sunulan bir özel sayı olarak ha­zırlanmış ve bir aydan fazla bir gecikmey­le çıkmıştır. Başlangıçta sekiz sayfa olan derginin dördüncü ve beşinci sayıları on altı sayfa basılmıştır. Beşinci sayıda mat­buat âleminde yaşanan mürettip krizin­den dolayı yayımında gecikme olmasını önlemek amacıyla derginin tekrar sekiz sayfa halinde çıkarılacağı duyurulmuştur. Misbâh’ın sayfa numaraları devamlılık göstermekte ve özellikle kapak sayfala­rında olmak üzere fotoğraf kullanıldığı görülmektedir.

Başlık altında kendini “dinden, felsefe­den, edebiyattan, siyasiyattan bahis Türk­çe gazete” olarak tanımlayan derginin birinci sayısında yayımlanan Emin Vedat imzalı mukaddimede eski devir karanlık bir tablo halinde ortaya konulduktan son­ra II. Meşrutiyet hakların geri alınma dö­nemi olarak yüceltilmiştir. Dinî bakışı ön planda tutan derginin mesleği, “dîn-i akdes” üzerine bina edilmiş kabul ettikleri hükümete bu yolda telkinde bulunmak şeklinde açıklanır. Devletin “dîn-i muaz­zamımızda samimi bağlarına işaret edi­lerek bu çerçeve içinde kalmak şartıyla yazılacak makalelerin temel konuları te­rakki, tekâmül, muaşeret, dinî ve millî terbiye olarak belirlenir.

Misbûh’ın aynı dönemde yayımlanan Sırât-ı Müstakim ve Beyânülhak gibi dergilerle ilgi alanları yanında yazar kad­rosu bakımından da bazı ortak yönlerinin bulunduğu görülmektedir. Nitekim Meh­med Nesib, Sırât-ı Müstakîm’in üçüncü sayısında başladığı “İ’câz-ı Kur’ân” baş­lıklı yazılarına Misbâh’ta devam etmiş­tir. Dördüncü sayıda Ömer Tâlib imzalı bir yazıda ise Beyânülhakk’m 22 Eylül 1324’te [5 Ekim 1908] yayın hayatına atı­lışı coşkulu ifadelerle haber verilmiştir.

İlgili Makaleler