Nedir ?

Minarşizm Nedir, Ne Demek, Tanımı, Felsefesi Hakkında Bilgi

Minarşizm (aynı zamanda minimal devletçilik, küçük devlet veya sınırlı devlet liberteryenizmi olarak da bilinir). Özgürlükçü siyaset felsefesinde, bir gece bekçisi devleti veya minarşizmi, tek işlevi vatandaşlarına ordu, polis ve mahkemeler sağlamak, böylece saldırganlık, hırsızlık, sözleşme ihlali ve dolandırıcılığa karşı korumak olan bir devlet modelidir. ve mülkiyet yasalarının yürürlüğe konması.    Ondokuzuncu yüzyıl Britanya, tarihçi Charles Townshend tarafından Batı ülkeleri arasında bu yönetim biçiminin standart taşıyıcısı olarak tanımlanmıştır.
Etimoloji
Nachtwächterstaat terimi, Alman sosyalist Ferdinand Lassalle tarafından 1862’de Berlin’de yapılan bir konuşmada bulundu. Burjuva liberal sınırlı devlet devletini eleştirerek, tek görevi hırsızlığı engelleyen bir gece bekçisiyle karşılaştırdı. Bu ifade, liberalizmin daha müdahaleci bir devlet anlamına gelmesine rağmen kapitalist hükümetin bir açıklaması olarak çabucak yakalandı.  Ludwig von Mises daha sonra Lassalle’in sınırlı hükümeti saçma göstermeye çalıştığını, ancak “lahana turşusunun hazırlanması, pantolon düğmeleri üretimi veya gazetelerin yayınlanması” ile ilgilenen hükümetlerden daha saçma olmadığını belirtti. 6] Night-watchman devletinin savunucuları, “asgari” ve -archy daralma, minarşistlerdir. Arche (/ kirki /; Antik Yunanca: ἀρχή), “ilk etapta, iktidar”, “hükümet metodu”, “imparatorluk, bölge”, “otoriteler” (çoğul: ἀρχα,), “komutu anlamına gelen bir Yunanca kelimedir. “.  “Minarşist” kelimesi 1980 yılında Samuel Edward Konkin III tarafından yazılmıştır.
Felsefe
Minarşistler genel olarak devleti, saldırganlık ilkesine uymanın mantıklı bir sonucu olduğu gerekçesiyle haklı çıkarırlar Anarşizmin pratik olmadığını iddia ediyorlar çünkü saldırganlık ilkesini zorlamak için yeterli değil. Bunun, anarşizm altındaki yasaların uygulanmasının rekabete açık olduğunun savunucusudur.  Diğer bir yaygın gerekçe, özel savunma ve mahkeme firmalarının, onlara yeterince ödeme yapanların çıkarlarını temsil etme eğiliminde olacağı yönündedir.
Bazı minarşistler, bir devletin kaçınılmaz olduğunu savunuyorlar, bu nedenle anarşinin boşuna olduğuna inanıyorlardı. Anarşi, Devlet ve Ütopya’da minimal bir devlet fikrini yayınlayan Robert Nozick, bir gece bekçisi devletinin, temel bireysel haklara saygı duyan herhangi bir politik sisteme izin veren ve dolayısıyla bir devletin varlığını haklı bir şekilde haklı çıkaran bir çerçeve sunduğunu savundu. .

İlgili Makaleler