Edebi Şahsiyetler

Mim Uykusuz Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

UYKUSUZ, Mim (1922-1983)

Türk, karikatürcü. Türk karikatürüne toplumsal bakış açısını getirenlerdendir.

Mustafa Uykusuz Manisa’nın Akhisar kazasında doğdu, 5 Mart 1983’te İstanbul’da öldü. İlk ve ortaöğrenimini doğduğu yerde tamamladı. İlk karikatürü on beş yaşındayken Çocuk Sesi’nde yayımlandı. Müzik öğretmeninin ve arkadaşlarının yüreklendirmesiyle 1938’de Devlet Operası’na girmek istediyse de gerekli ödentiyi veremediği için sınava katılamadı. 1940’ta İstanbul’a giderek Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) girdi. Ancak parasal nedenlerle ayrılmak zorunda kaldı. Ailesinin yanına dönerek tütün işçiliği, boyacılık, tabelacılık yaptı, kasaba sineması için afişler çizdi. Askerden sonra yeniden Akademi’ye girdi. Bir yandan sürdürdüğü karikatürcülüğü ağır basınca, okulu bir kez daha bıraktı. 1978’e değin çeşitli dergi ve gazetelerde karikatürcü ve ressam olarak çalıştı.

Karikatürlerinde düşündürerek güldüren toplumcu bir dünya görüşünü işlemiştir. Özellikle dertleri çok olan toplumların, gülmeceyi uyarıcı bir araç olarak kullanmaları gerektiğini savunmuştur. 1950’lerde Dünya gazetesinde çıkan Nasrettin Hoca çizgi öyküsüyle Hoca’yı çağdaş dünya sorunları içine sokmuş, toplumsal eleştirilerini onun aracılığıyla yapmıştır.

Mim Uykusuz yurt içinde ve dışında ortak sergi ve albümlerde yer almış, çeşitli yarışmalara katılmıştır. Dört kez İstanbul Gazeteciler Cemiyeti’nin Başarı Ödülü’nü, İtalya’da Bordigera Karikatür Yarışması’ nda Senato Ödülü’nü, Sanayi 76 Karikatür Yarışma-sı’nda ise Başarı Ödülü’nü kazanmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Karikatür Albümü, 1949; Nasrettin Hoca Karikatür Albümü; Hürriyet Karikatürleri Albümü, 1971.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi