Tarih

Mim Kemal Öke Kimdir, Hayatı, Eserleri

Mim Kemal Öke. Türk cerrah profesörü, operatör (İstanbul 1884 – 1955).

Yaşamı

Ortaöğrenimini Askeri Rüştiye’de ve Tıbbiye İdadisi’nde tamamladıktan sonra Mektebi Tıbbiyei Şahane’ye (Askerî Tıp Okulu) girdi. Hekim yüzbaşı rütbesiyle bu okulu bitirdi (1910). Gülhane Hastahanesi’nde (Askerî Tıp Akademisi) stajını tamamladıktan sonra cerrahî ihtisasına başladı. Türk-İtalyan Savaşı’nda gönüllü olarak Derne Cephesi’nde görev aldı, savaş sonuna kadar orada cerrah olarak çalıştı. Dönüşünde Gümüşsüyü Askeri Hastahanesi’nde operatör ve röntgen uzmanlığına atandı; Balkan Savaşı’nda ve Birinci Dünya Savaşı’nın başlarında ağır yaralıların getirildiği bu hastahanede çalıştı. Bir ara Çanakkale’de 5. Ordu sağlık başkanı yardımcısı ve menzil müfettişliği başhekimi oldu. Savaş sırasında kurulan bulaşıcı hastalıklarla mücadele kuruluna başkanlık etti. Savaş sonunda Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde Prof. Dr. Weiting’in yerine cerrahi hocası oldu (1918).

Kurtuluş Savaşı’nda Ankara Cebeci Merkez Hastahanesi binasındai görevini sürdüren Mim Kemal Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde
1. hariciye koğuşunu yönetti. Sakarya Savaşı sırasında Isparta’da ağır yaralılar için Hilâli ahmer. (Kızılay) Hastahanesi’ni kurdu. Büyük Zafer’den sonra 1923’te yeni bir statü ile çalışmaya başlayan Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde1. hariciye kliniği, profesör ve direktörlüğüne atandı. 1941’de emekli oluncaya kadar bu görevde kaldı. 1946’da İstanbul’dan milletvekili seçilerek Meclis’e girdi.

Masonluğu ve Atatürk’e Yakınlığı

Hür Ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası’nda Büyük Üstat olarak görev yapan M. Kemal Öke, Atatürk’ün güvendiği  hekimlerdendi. Ölümüne kadar Atatürk’ün sağlığı ile yakından ilgilendi. Mim Kemal’in masonlukta Büyük Üstat derecesinden dolayı adı etrafında Atatürk’ün teşhis ve tedavisinde bilerek yanlış davranılarak yavaş yavaş öldürüldüğü ‘spekülasyon’u yapılmaktadır. Atatürk’ün ölümünün gerçek nedeninin anlaşılması için biopsi veya otopsi yapılmadığı için de bu rivayetler zaman zaman popülerliği artmaktadır. Aynı kaynaklar Atatürk’e tedavi adı altında yapılan ‘suikast’in nedeni olarakta 1935’te bizzat Atatürk’ün mason localarını kapattırmasını gösterirler.

Cerrahide, özellikle karın cerrahisi alanında yaptığı yeniliklerle (Mim Kemal usülü) bir ün kazandı. M. Kemal Öke’nin cerrahi alanında birçok incelemesi var.

Eserleri (başlıca)

Karın cerrahisi. (1935), Diyabet ve şirürji (1939).

İlgili Makaleler