Tarihi Şahsiyetler

Millicent Fawcett Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FAWCETT, Millicent (1847-1929) İngiliz, kadın siyasetçi. İngiltere’de kadınların oy hakkını elde etme mücadelesine öncülük etmiştir.

Millicent Garrett Fawcett, 11 Haziran 1847’de Aldeburgh’ta doğdu, 5 Ağustos 1929’da Londra’da öldü. Babası ilerici görüşleri olan bir gemi sahibiydi. Kızkardeşi Elizabeth Garrett İngiltere’de doktor olma’hakkını elde eden ilk kadındı. Fawcett 1867’de kadınlara oy hakkı verilmesi için oluşturulan komitelerden birine katıldı. 1871’de İngiltere’de kadınlara yükseköğrenim sağlayan ilk okullardan biri olan Nesvnham College’ın kurulmasına önemli katkıda bulundu. 1897’de National Union of Women’s Suffrage Societies’in (Kadınlar İçin Oy Hakkı Dernekleri Ulusal Birliği) başkanı oldu.

1906’da kadınlara oy hakkı verilmesini sağlamak için militanca ve şiddete dayalı mücadele yöntemlerini savunan harekete karşı çıkan Fawcett yasal sınırlar içinde mücadele yöntemim savundu. 1918’e dek hemen hemen her yıl, kadınlara oy hakkı verilmesi için önerilen yasa tasarıları Avam Kamarası tarafından reddedilmişti. Sonunda 1918’de çıkarılan bir yasayla 6 milyon kadın kısmi oy hakkı elde etti. Fawcett 1919’da kadın hakları hareketinin önderliğinden çekildi.

Ulusal politika konusunda milliyetçi görüşlere sahip olan Fawcett 1880’lerde ve 1890’larda İrlanda’ ya özerklik tanınmasına karşı çıktı. Güney Afrika Savaşı sırasında 1901’de İngiltere hükümeti tarafından İngiliz toplama kamplarını denetlemek için Güney Afrika’ya gönderildiğinde tutuklulara baskı uygulamakta olan kamp yönetimlerini destekleyen raporlar verdi. I.Dünya Savaşı sırasında kadınların savaşta görev alması için çaba gösterdi. Bu çabaları sonucunda savaştan sonra kendisine “dame” unvanı verildi.

• YAPITLAR (başlıca): Political Economy for Beginners, 1870, (“Yeni Başlayanlar İçin Politik İktisat”); The Women’s Victory and After, 1920 (“Kadınların Zaferi ve Sonrası”); What I remember, 1924, (“Anımsadıklarım”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi