Tarihi Şahsiyetler

Milan Obrenoviç Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

OBRENOVİÇ, Mihail (1823-1868)

Sırp prensi. Mutlakiyetçi bir yönetim kurmaya çalışmıştır.

16 Eylül 1823’te Kragujevac’ta doğdu, 10 Haziran 1868’de Belgrad’ta öldü. Miloş Obrenoviç’in ikinci oğludur. Babasının tahttan çekilmesinden sonra başa geçen büyük kardeşinin ölümü üzerine 8 Temmuz 1839’da prens oldu. Osmanlı padişahı tarafından atanan naipler kurulu ile çatışmaya girdiğinden 7 Eylül 1842’de silahlı bir ayaklanmayla devrildi ve Avusturya’ya kaçtı. Sürgün yıllarında birçok Avrupa ülkesini dolaştı. 1858’de yeniden prensliğe seçilen babası ile birlikte Sırbistan’a döndü ve başkomutanlık görevine getirildi. Babasının ölümü üzerine 26 Eylül 1860’ta ikinci kez prens oldu.

Muhafazakârlar ile Liberaller’i uzlaştırma çabaları sonuç vermediğinden kendisine bağlı geçici bir hükümet kurdu. Devlet Konseyi’nin yetkilerini sınırlandırıp bakanlann yalnızca kendisine karşı sorumlu olmasını sağladı. Daha sonra Güney Slavlarinı birleştirme tasarısını destekleyen muhafazakâr İliya Garaşanin’i başbakanlığa atadı. Osmanlı Devleti’ne savaş açmak için kişisel servetini de kullanarak güçlü bir ordu kurdu. 1862’de küçük çapta çatışmaların başlaması üzerine araya giren devletlerin baskısıyla görüşmeye oturdu ve diplomatik yollardan son Osmaniı askerlerinin geri çekilmesini sağladı. Bununla birlikte savaş hazırlıklarını sürdürdü ve değişik zamanlarda Karadağ, Bulgar Devrim Komitesi, Yunanistan ve Romanya ile ittifaklar kurarak ilk Balkan Birliği’nin oluşturulmasına ön ayak oldu. Karısını boşadıktan sonra kuzeni Katerina Konstantinoviç ile evlenmek istemesi 1867’de Garaşanin’in başbakanlıktan ayrılmasına yol açtı. Bu olay üzerine savaşçı siyasetini destekleyen Rusya’nın dostluğunu kaybedince Avusturya ile yakınlaşmaya yöneldi. Kurduğu yeni hükümet Muhafazakârların yanı sıra siyasi özgürlükler isteyen Liberaller’in de muhalefetiyle karşılaştı. Bir suikast sonucu öldüğünde varisi olmadığından yerine yeğeni Milan Obrenoviç geçti.

Sırp Meclisi Skupçina’nın yetkilerini artırmakla birlikte mutlakiyetçi bir siyaset izleyen Mihail Obrenoviç “hukukun üstünlüğü” ilkesi altında prensliğin temellerini sağlamlaştırıcı adımlar atmıştır. Bu çerçevede mahkemeleri yeniden düzenlemiş, yeni bir belediye yasası çıkarmış, bir devlet ipotek bankası kurmuş ve Orta Çağ’dan sonra ilk Sırp parasını basmıştır. Ayrıca Sırp Bilginler Derneği’nin ve ulusal tiyatronun kuruluşuna destek olmuştur.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler