Tarihi Şahsiyetler

Mikhail Tal Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

TAL, Mihail (1936)

SSCB’li satranççı. 1960-1961 yıllarında dünya şampiyonu olmuştur.

Letonya’da, Riga’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini bu kentte gördükten sonra Riga Üniversitesi’nde okudu. Satrancı küçük yaşta öğrendi. 1958’de Bölge-lerarası Turnuva’da birinci oldu ve dünya şampiyonluğu adayları arasına katıldı. 24 yaşında, Botvinik’i yenerek en genç dünya şampiyonu oldu. 1961’de Bled turnuvasını Fischer, Keres, Petrosyan, Gligoriç gibi büyükustaların önünde birinci bitirdi, ama aynı yıl sağlığının bozulması yüzünden Botvinik’e yenilerek dünya şampiyonluğunu yitirdi.

Tal bu yenilgiden sonra satranç dünyasından uzaklaşmadı, ama eski etkinliğini de gösteremedi. Düzelen sağlığına koşut olarak başarılı sonuçlar aldı. 1978 ve 1981 dünya birinciliği maçlarına Sovyet satranç dergisi 64’ü.n yazarı olarak katıldı, dünya şampiyonu Karpov’un resmi olmayan yardımcıları arasında olduğu izlenimini uyandırdı. 1970 sonlarında eski gücüne yeniden kavuştu, 1979 Montreal Turnuvasında birinciliği Karpov ile paylaştı. 1980-1981’de katıldığı turnuvalarda 70’ten fazla oyunda tek yenilgi almayarak erişilmesi güç bir başarı gösterdi. 1981 Riga Turnuvası’nı kazandı.

Hırslı bir oyuncu olan Tal, son derece riskli görünen beklenmedik hamleleri ile ünlüdür. Beklenmedik anlarda beklenenin dışına çıkan şaşırtıcı oyunuyla güçlü rakiplerini ruhsal yönden çökerterek kazandığı pek çok oyun vardır. Pek çok büyükusta, Tal’in çözümleme yeteneğiyle desteklenen düş gücü karşısında nasıl olduğunu kendilerinin de anlamadıkları oyunlar yitirmişlerdir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler