WordPress veri tabanı sorunu: [Disk full (/var/tmp/#sql_4a81b_1.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `unaqb_options`

Mikhail Glinka Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi – Sosyolojisi.com
Edebi Şahsiyetler

Mikhail Glinka Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GLİNKA, Mihail İvanoviç (1804-1857)

Rus, besteci. Rusya’da ulusal müzik hareketinin başlatıcısıdır.

1 Haziran 1804’te Smolensk bölgesindeki Novospasskoye’de doğdu, 15 Şubat 1857’de Berlin’de öldü. Babası zengin bir toprak sahibiydi. Çocukluğunda, amcasının özel orkestrasının konserlerini ve kilise şarkılarını dinleyerek müziğe ilgi duymaya başladı. 1817’de St.Petersburg’da (şimdi Leningrad) okula gitti. Bu arada piyano dersleri aldı. Ünlü bir virtüöz olan John Field de (1782-1837) kısa bir süre öğretmeni oldu. 1822’de ilk beste denemelerini gerçekleştirdi. 1824’te, devlet memurluğuna başladı. Bu dönemde, bir amatörler grubuna katılarak müzik ve güzel sanatlar üzerinde çalıştı.

1830’da profesyonel bir müzikçi olmaya karar vererek İtalya’ya gitti. Bir yıl kadar Milano Konservatuvarı’na devam etti. Daha sonra Roma’da Donizetti ve Bellini ile tanıştı, onlann etkisiyle İtalyan opera sanatını benimsedi. 1833’te Berlin’e geçerek müzik kuramcısı Siegfried Wilhelm Dehn’le (1799-1857) çalışmaya başladı. Ulusal müzik düşüncesi ve Rusya’ ya özgü bir opera yazma isteği Dehn’in de etkisiyle güçlendi.

Rusya’ya döndükten sonra, St.Petersburg’da Puşkin, Gogol, Jukovski gibi şair ve yazarlarla dostluk kurdu, onların ulusal edebiyat üzerine tartışmalarını izledi. Jukovski’nin önerisiyle, bestelemeyi düşündüğü operaya konu olarak, 17.yy’da Rus Çarı’ mn yaşamını kurtaran bir köylü kahraman olan Ivan Sussanin’in öyküsünü seçti. İki yıllık bir çalışmayla tamamladığı bu operaya daha sonra Çar için Bir Yaşam adını verdi. 1836’da sahnelenen ve büyük bir başarı kazanan yapıt İtalyan operasının etkilerinin yanı sıra, Rus ve Polonya halk müziğinden öğeler taşıyordu.

Bu başarının ardından İmparatorluk Kilisesi koro yöneticiliğine getirildi. Çok geçmeden, Rus atmosferini daha da çok taşıyacak yeni bir opera yazmaya yöneldi. Sağlık nedeniyle ancak 1842’de tamamlayabildiği Ruslan ile Ludmila pek beğenilmedi. Bu yapıt bestecisinin ölümünden sonra özellikle 1890’larda Rus bestecilerini etkiledi.