Edebi Şahsiyetler

Mike Nichols Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

NICHOLS, Mike (1931)

Alman asıllı ABD’li tiyatro ve sinema yönetmeni, tiyatro oyuncusu. 1960 sonrasının kendine özgü bir üslup oluşturmuş yönetmenlerinden biridir.

6  Kasım 1931’de Berlin’de doğdu. Asıl adı Micheal Igor Peschovski’dir. Yedi yaşındayken ailesiyle birlikte Nasyonal Sosyalist yönetimin baskısından kaçarak ABD’ye gitti. Çeşitli işlere girip çıkarak ve burslardan yararlanarak eğitimini sürdürdü. Chicago Üniversitesi’ndeyken tiyatro oyunculuğuna eğilim duydu. New York’a giderek Lee Strasberg’le oyunculuk çalıştı. Ancak, tiyatrolarda rol bulamayınca Chicago’ya döndü, doğaçlama oyun oynayan bir topluluk kurdu.

Yaptıkları tiyatronun adını duyurması üzerine Nichols, 1960’ta Broadway’de iki kişilik bir gösteri hazırladı. Büyük başarı kazanan gösteri ertesi yıla değin afişte kaldı. 1963’te Broadway’de tiyatro yönetmenliğine başlayan Nichols, ilk yönettiği Barefoot in the Park’la (Parkta Yalınayak) yılın en başarılı yönetmenleri arasına girdi. Daha sonra yönettiği Luv (Aşşşk), The Odd Couple (“Garip Çift”) gibi oyunlar hem eleştirmenler, hem de izleyicilerce çok beğenildi.

1960’ların ortalarında sinemaya geçen Nichols, aynı ölçüde başarılı filmler yönetti. Filmlerinde, tiyatrodan gelmesinin de etkisiyle, ABD sinemasında pek rastlanmayan derinlikte karakter çalışmaları dikkati çeker. Ayrıntılara verdiği önemle ve zamanı kullanışıyla kendine özgü bir üslup geliştirmiştir. The Graduate (Aşk Mevsimi) adlı filmiyle 1967’de en iyi yönetmen Oscar’ını aldı. Î970’te Catch- 22 gibi çağdaş Amerikan edebiyatının en önde gelen romanlarından birini perdeye aktardı. 1983’te, gerçek bir olaya dayandırdığı ve nükleer enerji tesislerindeki radyasyon tehlikesi ile ölümü henüz aydınlatılmamış sendika önderi bir genç kadının duygulu özel yaşamını bir arada ele aldığı Silkwood’a yeniden dikkatleri üzerine çekti.

•    YAPITLAR (başlıca): Yönettiği Oyunlar: Barefoot in the Park, 1963, (Parkta Yalınayak); Luv, (Aşşşk); The Odd Couple, (“Garip Çift”). Yönettiği Filmler: Who’s Afraid of Virginıa Woolf? 1966, (Kim Korkar Hain Kurttan?); The Graduate, 1967, (Aşk Mevsimi); Catch-22, 1970; Carnai Knowledge, 1971, (“Cinsel İlişki”); The Day of the Dolphin, 1973, (Yunusların Günü); The Fortune, 1975, (“Talih”); Gilda Live, 1980; Silkuıood, 1983.

İlgili Makaleler