Edebi Şahsiyetler

Mihai Eminescu Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

EMINESCU, Mihail (1850-1889) Rumen, şair. Çağdaş Rumen şiirinin öncülerindendir.

15 Ocak 1850’de Ipotesti’de doğdu, 15 Haziran 1889’da Bükreş’te öldü. Temel eğitimini o zamanlar Avusturya-Macaristan İmparatorluğu sınırları içinde olan Çernovitsi kentinde yaptı. Bir süre gezici bir tiyatro topluluğunda çalıştıktan sonra 1869’da Viyana Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi yapmaya başladı. 1872-1874 arasında Berlin Üniversitesi’ne gitti. Alman felsefesi ve Batı edebiyatından büyük ölçüde etkilenmişti. 1874’te ülkesine dönerek Jaşi Üniversitesi’nde kütüphaneci olarak çalıştı. 1877’de Bükreş’te yayımlanan Timpul gazetesinin yayın yönetmenliğini yapmaya başladı. 1883’te aşırı çalışmaktan kaynaklanan bir ruhsal buhran geçirdi. Daha sonraki yıllarda aralıklarla yinelenen bunalımlardan kurtulamadı ve bir akı! hastanesinde öldü.

Eminescu 1870’te “Junimea” (“Gençlik”) adındaki edebiyat topluluğunun yayın organında yayımlanan şiirleriyle adını duyurdu. İlk şiirleri metafizik sorunlara eğilen ve koyu bir kötümserlik taşıyan lirik şiirlerdi. Ölüm ve hiçlik korkusuna karşı doğaya ve sevgiye sığınma en çok kullandığı temalar arasındaydı. 1883’te yayımladığı ve başyapıtı sayılan “Luceafarul” (“Akşam Yıldızı”) adlı balad biçimindeki şiiri, ölümsüzlük peşinde koşan “akşam yıldızı” Venüs’ün, sevdiği prensese kavuşabilmek için bu tutkusundan vazgeçmeyi bile göze alışının öyküsüdür. Eminescu daha sonra konularını tarihten alan ve ulusunun yaratıcı geleneklerini ön plana çıkaran şiirler yazdı.

Yaşadığı günlerde önemi tam anlaşılmayan Eminescu, ölümünden yirmi yıl sonra çağdaş Rumen şiirinin öncüsü ve en önemli şairlerinden birisi olarak anılmaya başladı. Eski halk öykülerini, efsanelerini batı kökenli bir şiir tekniğiyle bağdaştırıp, halk dilinin özelliklerini ön plana çıkarması, ülkesi edebiyatına getirdiği yenilikleri oluşturur.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler