Edebi Şahsiyetler

Miguel Hernandez Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HERNANDEZ, Miguel (1910-1942)

İspanyol, şair. Geleneksel şiir anlayışı ile yenilikçi eğilimleri başarıyla uzlaştırmış, İspanya İç Savaşı sırasında Cumhuriyetçi birlikler için siyasal amaçlı şiirler ve oyunlar yazmıştır.

Alicante yakınlarında Orihuela’da doğdu, Ali-cante’de öldü. Yoksul bir köylü ailesinin çocuğuydu. Öğrenimini yarıda bırakmakla birlikte, okuma tutkusuyla kendi kendini yetiştirdi ve genç yaşta özgün bir şiir dili oluşturdu. 1933’te yayımladığı ilk şiir kitabı Perito en lunas (“Ay Uzmanı”) edebiyat çevrelerinin ilgisini çekti. Madrid’e giderek El raya que no cesa (“Sürekli Yıldırım”) adlı ikinci şiir kitabını yayımladı. Kısa sürede Guillen, Alberti, Neruda gibi şairlerin desteğini kazandı. İç savaşın çıkmasıyla gönüllü olarak Cumhuriyetçiler’in yanında yer aldı. Cumhu-riyetçiler’i destekleyen ve cephedekileri yüreklendirecek şiirler ve oyunlar yazdı. Viento del pueblo (“Halkın Rüzgârı”) adı altında yayımlanan bu şiirler kendisiyle savaşa katılan askerler tarafından bastırıldı. Savaşın sonunda General Franco iktidara geçince Hernandez hapse atıldı. Tutulduğu veremden bakımsızlık yüzünden kurtulamayarak askeri cezaevinde öldü.

Savaş ve yaşamla ilgili en etkili ve başarılı şiirlerini bir daha göremeyeceğini bildiği karısı ve oğlundan uzakta, cezaevlerinde yazdı. El hombre acecha (“Fırsatçı Adam”) ve Cancionero y romancero de ausencias (“Hasret Türküleri”) adlı kitaplarında toplanan bu şiirler, İspanyol halkının duyarlılığını yalın biçimde dile getiren örneklerdir.

•    YAPITLAR (başlıca): Perito en lunas, 1933, (“Ay Uzmanı”); El raya que no cesa, 1936, (“Sürekli Yıldırım”); Viento del pueblo, 1937, (“Halkın Rüzgârı”); El hombre acecha, 1939, (“Fırsatçı Adam”); Concionero y romancero de ausencias, 1938-1941, (“Hasret Türküleri”).

•    KAYNAKLAR: J.Cano Ballesta, La poesia de Miguel Hernandez, 1963;C.Couffon, Orihuela et Miguel Hernandez, 1964.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler