Filozof Biyografileri

Michael Dummett Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Dummett’in en etkili çalışmalarından biri anlam ve doğruluk arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu bağlamda ortaya koymaya çalıştığı, gerçekçi yaklaşımın bırakılmasının öznel idealizme götürmeyeceği ve anlam kavramının açıklanışında doğruluk kavramını kullanmanın sanıldığı gibi başarılı olmadığıdır. Sezgici bir bakış açısından gerçekçiliği eleştiren Dummell, geçmişin gerçekçiliğinin ne anlamda yorumlanabileceğini de tartışır. Davidson tarafından yönlendirilen anlam konusundaki çalışmaları da ele alan Dummett, bu yaklaşımın varsaydığı gerçekçiliği ve anlamı doğruluğa indirgeyen tutumunu ayrıntıyla eleştirir. Dummett ayrıca, Frege yorumuyla da tanınır. 1973’te yayımladığı Frege: The Philosophy of Langu-age (“Frege: Dil Felsefesi”) Frege üzerine yapılmış en kapsamlı ve ayrıntılı incelemelerden biri sayılmaktadır.

Matematik felsefesi alanında da çalışmaları olan Dummett, günümüz İngiliz felsefesinin etkili ve yetkeli düşünürleri arasındadır.

• YAPITLAR (başlıca): Frege: The Philosophy of Language 1973, (“Frege: Dil Felsefesi”); The J ustification of Deduction, 1973, (“Tümdengelimin Doğrulanması”); Elements of Intvitionism, 1977, (“Sezgiciliğin Öğeleri”); Truth and Other Enigmas, 1978, (“Doğruluk ve Başka Gizler”); The Interpretation of Frege’s Philosophy, 1981, (“Frege Felsefesi’nin Yorumu”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi