Nedir ?

Mezenkimal Kök Hücre Nedir, Ne Demek, Özellikleri, Tarihi

Mezenkimal kök hücre, hücrelerin bağ dokularında bulunan, erişkin haldeki kök hücre tipidir. Dokuların destek bölümü olan “Stroma hücre”sinin de temelini oluşturmaktadırlar. Yağ, kemik, kıkırdak, kas, tendon vs. farklılaşabilirler. Mezenkimal kök hücreler, bulunduğu dokudan, hasarlı bir dokuya geçebilmektedirler. Bu sayede hasarlı dokuda doku tamirini sağlarlar.

Özellikleri

Mezenkimal kök hücreleri her ortamda farklılaşabilirler. Örneğin akciğer, mide, kemik dokusunda farklı bir görünüm kazanırlar. Bunun sebebi ise ortamdaki farklı koşullardır. Bu sebeple her yetenekleri kesin değildir. Ortamlarda yetenekleri değişebilir. Bir dokudaki hasar halledildiği takdirde, başka hasarlı doku tespit edilir. Mezenkimal kök hücre, oradaki hasarı da halletmek üzere göç eder. Bu sayede birçok organda yapım-onarım işlerini yürütebilirler.

Tarihçesi

1924’te; yarı Rus yarı Amerikan vatandaşı olan Alexander A. Maximow, kanda farklılaşabilen öncü bir hücre keşfetti. Sonra yaptığı çalışmalar ile bunu “Mezenkimal kök hücre” olarak tanımladı. 1960’lı yıllarda Ernest McCulloch ve James Till, Mezenkimal kök hücre hakkındaki çalışmaları ilerlettiler. Daha sonra bu kök hücre üzerinde yaptıkları çalışmalar sonucunda, kültürel ortamda çoğaltmayı başardılar. Bu olağanüstü çalışmalar 1970’li yıllarda bitirildi. Günümüzde, bu kök hücreye ait olan bilgilerin çoğunun dayanağı bu çalışmalardır.