İslam Tarihi

Meysir Nedir, Ne Demek, İslam Tarihinde Meysir, Hakkında Bilgi

Meysir. Câhiliye Arapları arasında yaygın olan bir kumar türü.

Sözlükte “kolay olmak” anlamındaki yesr (yüsr) kökünden türeyen meysir, İs­lâm öncesi Hicaz-Arap toplumunda bir talih oyunu şeklindeki kumar çeşidini ifa­de eder. Bu oyun. kesildikten sonra eti muhtelif hisselere ayrılan bir hayvandan (çoğunlukla dişi deve) pay kazanmak ama­cıyla üzerlerinde pay ve risk değerleri ya­zılı, her biri ayrı isimle anılan belirli sayı­daki okların çekilmesi suretiyle oynanırdı. Kelimenin terim anlamı, hem çaba göstermeden bir malı kolayca ele geçirmeyi hem de maddî kazanç sağlamayı ifade ettiği için sözlük manasıyla paralellik göstermektedir. Bir diğer görüşe göre ise meysir kelimesinin kökünde “bölüşmek” anlamı olup oyun için kesilen hayvan bölüştürüldüğünden bu şekilde adlandırıl­mıştır. Meysirde etlerin bölüştürülmesini yöneten kişiye yâsir yahut kaddâr, bu oyunu oynayan topluluğa eysâr (tekili ye-ser ve yâsir) adı verilir.

Kur’ân-ı Kerîm’de üç âyette şarapla birlikte zikredilen meysir önce kınanmış[Bakara 2/219] daha sonra kesin ola­rak yasaklanmıştır.[Mâide 5/90-911] Meysirin özel bir kumar türünü mü yok­sa bütün kumar çeşitlerini mi kapsadığı ihtilaflı olmakla birlikte İslâm âlimlerinin büyük çoğunluğu bu âyetlerle bütün ku­mar çeşitlerinin yasaklandığı görüşünde­dir [kumarla ilgili fıkhı hükümler için bk. kumar). Hadislerde ve klasik dönem fı­kıh literatüründe meysir kelimesinin ge­nellikle kumarla eş anlamlı olarak kulla­nıldığı görülür.

İslâm öncesi Hicaz-Arap toplumunda daha çok kış mevsiminde ya da kıtlık gün­lerinde zenginlerin oynadığı en yaygın kumar türlerinden biri olan meysir aynı zamanda Araplar arasında bir övünç ve­silesi kabul edilir ve bu oyuna katılmayan varlıklı kişiler kınanırdı. Oyunda kazanan­ların payları daha çok fakirlere dağıtıldığı için meysir diğer kumar çeşitlerine göre daha sakıncasız ve yararlı sayılmaktaydı. Bununla birlikte Câhiliye devrinde ha­kemlik yapan Akra” b. Habis gibi meysiri kınayan ve yol açtığı olumsuz sonuçlara dikkat çekenler de vardı.

İlgili Makaleler