Felsefe Yazıları

Metodizm Nedir, Ne Demek, Metodistler Hakkında Bilgi

Metodizm ya da Metodist hareket, ilhamını John Wesley’in hayatından ve öğretilerinden türetilen tarihsel olarak Protestan Hristiyanlığın mezheplerinden oluşan bir gruptur. George Whitefield ve John’un kardeşi Charles Wesley de hareket konusunda önemli liderlerdi. Bu, 18. yüzyılda İngiltere Kilisesi’nde yeniden canlanma olarak ortaya çıkmış ve Wesley’nin ölümünden sonra ayrı bir mezhep haline gelmiştir. Hareket, yoğun bir misyonerlik çalışması nedeniyle İngiliz İmparatorluğu, Amerika Birleşik Devletleri ve ötesine yayılmıştı, günümüzde dünya çapında yaklaşık 80 milyon taraftarı bulunmakta.

Wesley’nin teolojisi, kutsallığa ve imanın bir Hıristiyan’ın karakterine etkisi üzerine odaklanmıştır. Ayırdedici Metodel doktrinler, kurtuluş, verilen doğruluk, sevgide mükemmel olma ihtimali, dindarlık çalışmaları ve Kutsal Yazıların önceliğinin güvencesini içerir. Çoğu Metodist, Tanrı Oğlu İsa Mesih’in tüm insanlık için öldüğünü ve herkes için kurtuluşun mevcut olduğunu öğretir; Teolojide bu görüş Arminianizm olarak bilinir. Bu öğreti, Tanrı’nın belirli bir grup insanın kurtuluşunu öngördüğü Kalvinci tutumu reddetmektedir. Bununla birlikte, Whitefield ve diğerleri Calvinistic Methodist olarak kabul edildiler ve Calvinistik tutumda kaldılar. Metodoloji, hastalara, yoksullara ve merhametsiz kişilere hayır ve yardım merasimine vurgu yapar. Bu idealler, hastanelerin, yetimhanelerin, çorba mutfaklarının ve okulların kurulması ile Mesih’in müjdeyi yayma ve tüm insanlara hizmet etme emrini yerine getirmek üzere uygulamaya konur.

Hareket, lütuf kullanımında yüksek kiliseden düşük kiliseye kadar geniş bir yelpazede ibadet biçimindedir. Amerikan Metodizmi daha çok, Birleşik Metodoloji Kilisesi ise İngiliz Metodist geleneğinden gelen mezhepler genellikle daha az ritüelleşir. Methodizm, zengin müzikal gelenekleri ile bilinir ve Charles Wesley, Metodoloji Kilisesinin ilahiyatlarının çoğunu yazmada aracı olmuştur.

Erken Metodistler, aristokrasi de dahil olmak üzere toplumun her katından çıkarılmıştı, ancak Metodist vaizler mesajı o zaman organize dinin dışında bırakma eğiliminde olan emekçilere ve suçlulara götürdü. İngiltere’de, Metodoloji Kilisesi gelişmekte olan işçi sınıfının ilk yıllarında büyük bir etkiye sahipti (1760-1820). Amerika Birleşik Devletleri’nde, daha sonra Metodist geleneğinde “kara kiliseler” oluşturan birçok kölenin dini haline geldi.

İlgili Makaleler