Edebi Şahsiyetler

Metin Haseki Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HASEKİ, Metin (1943)

Türk, heykelci. Figüratif heykellerinin yanı sıra soyut biçimlerden oluşan yapıtları da vardır.

11 Nisan 1943’te Sivas’ta doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Sivas’ta yaptı. 1964’te Güzel Sanatlar Akademisi (şimdi Mimar Sinan Üniversitesi) Heykel Bölü-mü’ne girdi. Hüseyin Gezer’in atölyesinde öğrenim gördü. 1969’da mezun oldu. Ertesi yıl Heykel Bölü-mü’nde asistan olarak çalışmaya başladı. Türk mezar taşları üstüne hazırladığı bir yeterlik çalışmasından sonra buradaki görevine 1982’den beri yardımcı doçent olarak devam etmektedir.

Metin Haseki hem figüratif, hem de soyut çalışmıştır. Figüratif çalışmalarında malzeme olarak en çok fizik direnci az olan kili kullanmış ve küçük boyutları yeğlemiştir. İç dünyasını yansıttığı bu yapıtlarında dokusal değerleri vurgulamıştır. Soyut çalışmalarında ise özellikle birim olarak balonları kullanmış, içbükey küresel biçimlerle oluşturduğu kompozisyonlarla dekoratif sınırı aşan özgün örnekler yaratmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): 20.Asır, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Sular, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Kompozisyon, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Güvercinlik, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Ağaç, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Şair Eşref Büstü, İzmir; Atatürk Heykeli, 1973, İzmir; Atatürk Heykeli, Cumaovası, İzmir; Merkez Efendi Büstü, Manisa; Hafza Sultan Büstü, Manisa; Tarzan Büstü, Manisa; Vali Kâzım Dirik büstü; Atatürk Anıtı, Bornova, İzmir; Burçlar, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler