Tarihi Şahsiyetler

Mere Hüseyin Paşa Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

Mere Hüseyin Paşa (ö. 1033/1624) Osmanlı veziriazamı.

Arnavut asıllıdır. Bazı eserlerde Merre imlâsıyla yazılan lakabının, cezalan­dırılmasını istediği kimseler için yakın adamlarına. Arnavutça “alın götürün” anlamındaki bu kelimeyle seslenme âde­ti dolayısıyla verildiği belirtilir.

Muhtemelen Enderun’da yetiştikten sonra çavuş olarak 1597 Haziranının ilk günlerinde Macar seferi serdarlığına ge­tirilen Satıra Mehmed Paşa’nın hizmetine girdi ve onun aşçıbaşılan arasında yer aldı. Ardından Enderun’da aşçı olduğu­na dair bilgi gibi sipahiliğe geçtikten sonra sokak silâhdarı olduğu yolundaki ifadeler de  ihtiyatla karşılanmalı­dır. Satırcı Mehmed Paşa’nın azledilip 6 Temmuz 1599’da öldürülmesine kadar onun maiyetinde bulundu. Daha sonra Defterdar Ekmekçizâde Ahmed Paşa ve Dârüssaâde ağalarına intisap etti. Mal­koç Ali Paşa’nın 16 Ekim 1603’te vezîriâzamlığa ve Macar seferi serdarlığına ta­yininde koyun emini, Kara (öküz) Mehmed Paşa’nın aynı makama gelişinden (17 Ekim 1614) hemen sonra çavuşbaşı, Kay­serili Halil Paşa’nın vezîrâzam oluşu sıra­sında (17 Kasım 1616) kapıcıbaşı olmuş­tu. Ardından kapıcılar kethüdâhğına, mîrâhûr-ı sânîliğe ve Kara Mehmed Paşa’­nın 18 Ocak 1619’daki ikinci vezîriâzam-lığında mîrâhûr-ı evvelliğe getirildi. Bu son vazifede iken Başdefterdar Bekir Paşa’nın teftişin­de bulundu. Nisan 1620’ye kadar bu gö­revde kaldığı anlaşılmaktadır.

II. Osman’ın dikkatini çekerek Şaban 1029’da (Temmuz 1620) Mısır beylerbeyiligine tayin edilen Hüseyin Paşa 23 Ağustos’da Kahire’ye vardı. Burada yiyecek maddeleri darlığı, fiyatlarının kontro­lü ve uzun süren veba salgınıyla meş­gul oldu. Ancak aşırı harcamalar sebebiy­le tenkide uğradı. Beylerbeyilik gelirlerini alıkoyduğuna ve diğer bazı suistimallerine dair şikâyetlerin İstanbul’a ulaşması üzerine azledildi. Halefi Mustafa Paşa’nın buraya 7 Ocak 1622’de tayin edilmesi bu tarihten bir süre önce görevden alındığını gösterir.

Hüseyin Paşa İstanbul’a geldiğinde kendisini II. Osman’ın saltanatına karşı meydana gelen olayların içinde buldu. I. Mustafa’nın 19 Mayıs 1622’de ikinci defa cülusu. Veziriazam Kara Dâvud Paşa’nın isyancılarla olan bağı karışıklıkları sona erdiremedi. Bu sırada gizlice Şeyhülislâm Zekeriyyâzâde Yahya Efendi’nin konağı­na giderek askerlerin kontrolünün temi­ni vb. taahhütlerde bulunan Hüseyin Pa­şa sadârete talip oldu. Şeyhülislâmın va­lide sultana yazdığı ve devrinde de garip karşılanan bu tezkirenin ardından 3 Şa­ban 1031’de (13 Haziran 1622) vezîriâzamlığa getirildi. Vezîriâzamlığa tayininde Mısır’da iken elde ettiği paraların rolü olduğu belirtilir.

İlgili Makaleler