Nedir ?

Menenjit Nedir, Belirtileri, Tanı ve Tedavisi

 

Menenjit(meningitis) veya leptomeningitis beyin zarının iltihaplanması ile oluşan bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Hastalık beynin iç tabakasında bulunan zarda başlar Kafatası zedelenmeleri veya orta kulak hastalığı sonucu beyin zarları iltihaplanabilir. Kanla gelen mikroplar da özellikle küçük çocuklarda menenjit yapabilir.

Menenjite mikroorganizmalar yol açmaktadır. En sık rastlanan mikrop meningokok ismi verilen mikroskoptaki görüntüsü kahve tanesini andıran bir çift mikroptur. Listeriozis de gelişen ensefalitisin seyri sırasında da görülür.

Menenjitin bakteriyel ve virütik olmak üzere iki tipi vardır. Bakteriyel menenjit genellikle daha sık görülür ve daha kolay atlatılır. Viral menenjitte antibiyotik kullanımının yararı yoktur ve ölümle neticelenebilir. Belirtileri ateş, kusma, başağrısı, boyun sertleşmesi, boyun ağrısı, göz kapaklarında ağırlık, titreme ve üşümedir. Erken teşhis çok önemlidir; ancak teşhisi zor olabilir. Tedavisi için omurganın L4 ve L5 omurları arasından dural boşluğa girilerek beyin omurilik sıvısı alımı gerekmektedir. Yapılan bu işleme lumbar punksiyon (LP) denilir.

Bu maddede bulunan yazılanlar bilgi amaçlı olup, hekim uyarısı ya da önerisi değildir.