Bilim ve Sağlık

Meme Kanseri ve Tedavi Aşamaları (Bilim ve Sağlık)

meme kanser.jpg 82 211 Günümüzde erken teşhis sayesinde tedavi edilebilir hastalıklar grubuna giren meme kanseri, tüm gelişmelere rağmen kadınlar tarafından yeterince tanınmadığından hala en çok korkulan hastalıkların başında gelmektedir.

“Dokunursam bir şey hissedersem” korkusu ile kadın çoğu kez kendi kendini muayene etmekten bile kaçınmakta, hissedilen herhangi bir sertlik aile bireylerine iyice büyümeden söylenmemekte ve bazen de sorun başkalarıyla paylaşılsa bile “boşver önemli bir şey yoktur” deyip geçiştirilmektedir.

Meme kanseri korkulduğu kadar tehlikeli değildir, eğer zamanında tespit edilmiş ve gerekli müdahaleler yapılmışsa bu hastalıkla başa çıkmak mümkündür.
Meme Kanseri İle İlgili Sayısal Bilgiler

Meme kanseri kadınlarda en sık rastlanan kanserdir. Her 8 kadından 1’i bu hastalıktan etkilenmektedir. Meme kanseri sık rastlanan bir hastalık olmasına rağmen günümüzde gelişmiş tanı yöntemleri hastalığın erken teşhiş edilmesini sağlamaktadır.

Ayrıca memede hissedilen her sertlik kanser değildir. Memesinde sertlik-kitle olan her 10-11 kadından sadece 1’inde meme kanseri görülmektedir. Toplumda yaklaşık 100 kadından  13′ünde meme kanseri görülmektedir.

Meme kanserinin en sık rastlandığı yaşlar 25-55 yaş grubudur. Bu grup özellikle yakın takip altında tutulmalı , hastalar da kendi kendine meme muayanesi ile meme dokularını kontrol etmelidirler.

İlgili Makaleler