Türk Sosyologlar

Mehmet Yüksel (sosyolog)

Şuraya atla: kullan, ara

Mehmet Yüksel (1957, Gaziantep – 23 Nisan 2016, Ankara[1]), sosyoloji profesörü, hukukçu ve iletişimbilimci.

1979 yılında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümünde lisans eğitimini tamamlayan Mehmet Yüksel, 1986’da Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Bölümü’nde yüksek lisansını; 1989’da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ikinci lisansını; 1997’de Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü’nde Kamu Yönetimi alanında ikinci yüksek lisansını; 1999’da Ortadoğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı’nda doktora derecesini; 2000 yılında ise, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, Sosyoloji Anabilim Dalı’nda ikinci doktora derecesini tamamladı.

Bir dönem liselerde felsefe, sosyoloji, hukuk, mantık ve psikoloji dersleri de veren Yüksel, kısa bir süre Ankara Barosu’na bağlı olarak avukatlık da yapmıştır. 1997’de Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde akademisyenlik hayatına başlayan Yüksel, 2006 yılında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü’ne geçmiştir. Yüksel, 2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne geçmiştir.

Prof. Yüksel’in çalışma alanları, modernite-posmodernite ve hukuk ilişkisi, modernleşme ve sosyoloji, hukuk sosyolojisi, İslam hukuku, iletişim ve medya hukuku, mülkiyet-fikri haklar ve iletişim ilişkisi, küreselleşme ve hukuk, Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkileri, sosyal bilimler felsefesi, sosyal teori ve iletişim kuramları, modernleşme-mahremiyet-medya ilişkisi, İbn-i Haldun ve sosyal teorisi olarak sıralanabilir.

23 Nisan 2016 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiştir.[2]

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yüksel, Mehmet, Hukuk Sosyolojisi Yazıları, Siyasal Kitabevi Yayınları, Ankara, 2011
  • Yüksel, Mehmet, Fikri Mülkiyet ve İletişim Yazıları, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi 40. Yıl Kitaplığı Yayınları, Ankara, 2009
  • Yüksel, Mehmet, Modernite Postmodernite ve Hukuk, Siyasal Kitabevi Yayınları, Ankara, 2002.
  • Yüksel, Mehmet, Küreselleşme Ulusal Hukuk ve Türkiye, Siyasal Kitabevi Yayınları, Ankara, 2001

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.hurriyet.com.tr/prof-dr-mehmet-yuksel-hayatini-kaybetti-40093719
  2. ^ http://www.milliyet.com.tr/prof-dr-mehmet-yuksel-hayatini-gundem-2232935/



“Mehmet_Yüksel_(sosyolog)&oldid=18336307” adresinden alındı.