Edebi Şahsiyetler

Mehmet Emin Beliğ Kimdir, Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri, Hakkında Bilgi

Mehmed Emin Beliğ, (ö. 1174/1760-61) Divan şairi.

Mora Yenişehiri’nde doğdu. İlim tah­siline daha çocukluk yıllarındayken baş­ladı. Gençliğinde devrin tanınmış âlimle­rinden Akovalızâde Ahmed Hâtem Efendi’nin derslerine devam etti. İstanbul’a geldikten sonra da öğrenimini sürdüre­rek mülâzım oldu. Çok geçmeden, mi­zacına uygun düşen kadılık mesleğine yöneldi ve İstanbul’un çeşitli yerlerinde görev yaptı. Orta derecede mevki sahibi devlet erkânı hakkında yazdığı manzu­melerle devrin şairleri arasında iyi bir yer edindi. Fakat burada değerinin bilin­mediğinden şikâyet ederek taşra kaza­larında görev almak istedi. Bunun üze­rine Eski Zağra’ya tayin edildi. Şehrin ileri gelenleriyle yakın münasebetler ku­ran Belîğ burada rahat bir hayat sürdü. Ancak bir müddet sonra Yeni Zağra’ya, sonra da havasının kötülüğü ve halkı­nın fakirliğiyle tanınan Klavrata (Klavna) kasabası kadılığına gönderildi. Yıldızının sönmeye başladığı bu görevi sırasında hastalandı. Görevinden azledildiğinde bir­kaç kuruş yol parasından başka bir şeyi yoktu. Önce mem­leketi olan Yenişehir’e gitti, oradan tek­rar Eski Zağra kadılığına tayin edildi. Kı­sa bir süre sonra da burada öldü.

Gibb, yalnız Fatîn’den faydalandığın­dan, şairin ölüm yılını yanlış olarak 1172 (1758-59) göstermiş, Giese de Gibb’in söylediklerini özetlediği için bu hatayı devam ettirmiştir. Sicill-i Osmânî’de (II, 25) ve Osmanlı Müellifleri’nde de (II, 104) aynı yanlış tekrarlanmıştır. Çağ­daşı ve Âdâb-ı Zurefâ müellifi Râmiz’in söylediği, “Belîğ Mehemmed’e adn-ı berîn ola mesken” tarih mısraı ve yine ta­rih olarak kaydettiği “Belîğu’l-Emîn” ter­kibi şairin ölümünü 1174 (1760-61) ola­rak göstermektedir.

Belîğ’in hayatı ve temayülleri hakkın­da en yeterli bilgiler Divam’ındadır. Bu divanda şairin ölümünden üç yıl sonra­yı gösteren bir tarih (s. 33) ve bazı ter­tip hataları bulunmakla beraber hiçbir kaynakta bulunmayan kayıtlara da rast­lanmaktadır.