Kimdir

Mehmet Azim kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Mehmet Azim kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: Mehmet Azim, 1969 yılında Ordu/Kumru/Aşağıdamlalı Köyü’nde (Fizme Beldesi)  doğdu. İlkokulu doğduğu köyde, ortaokulu Kumru’da bitirdi. Liseyi İstanbul’da okudu.  1989 yılında Eğitim yüksek okulunu bitirdi, Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde lisans tamamladı.  “Çocuk Bahçesi” dergilerini inceleyerek yüksek lisans derecesi aldı. Halen doktora tezi çalışmasını sürdürmektedir.

   2003 yılında Çocuk Edebiyatçıları Birliği tarafından ödüle layık görüldü. 2013 yılında Gölge Dergi  ve Çizgi Roman Okurları tarafından yılın çizgi roman yazarı seçildi.

Yazar özellikle çocuk edebiyatına yönelik şiir, roman, masal çalışmalarını sürdürmektedir. “Şiir Demeti, İstanbullu Öğretmen, Korkusuz Kaptan Keloğlan, Yazar Olacak Çocuk, Kaf Dağı’nda Geyik Var, Kırk Bir Kağan, Patipati Çizgi Masal Serisi, Uçuç Böceğim Masal Serisi, Bıdık’ın Rüyası Masal Serisi, Bilibili Çizgi Masal Serisi, Hopi Masal Serisi, Vilivak Masal Serisi, Papi Masal Serisi, Niloya Masalları Serisi, Yarım Elma, Masaldaki Ev, Masal Nine, Ses Temelli Cümle Yöntemine Göre İlk Okuma ve Yazma Öğretimi” adlı çalışmalar, eserlerinden bazılarıdır. Ayrıca birçok uyarlama eseri, şu anda okuyucuların hizmetine sunulmuştur. Yazar, ilk okuma ve yazma öğretimine yönelik tebliğlerini çeşitli kongrelerde sunmuştur.

Yazar, kültür kitaplarının yanı sıra ders kitabı ve yardımcı ders kitabı çalışmalarında da bulunmuştur. Türkçe öğretimi ve ilk okuma yazma öğretimi ile ilgili ulusal ve uluslar arası seminerler vermiştir.

Mehmet Azim, bir taraftan yazma çalışmalarını sürdürürken diğer yandan çocuk kitapları editörlüğü, kültür kitapları yayın yönetmenliği, okul öncesi yayın yönetmenliği görevlerinde bulunmuş, özellikle genç yazarların yetişmesi için çaba sarf etmiştir.  “Yazar Olacak Çocuk” başlıklı sunumu ve imza günleri ile geniş kitlelere ulaşmıştır.

Yazar şu anda çocuklara yönelik yazma çalışmalarının yanı sıra, özel bir kurumda Kültür Kitapları  ve Okul Öncesi Yayın Yönetmeni olarak görev yapmaktadır.

————————-

Mehmet Azim kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: 1969 Aşağı Damlalı Köyü – Kumru/Ordu’da doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Kumru’ da, liseyi İstanbul’da bitirdi. 1989 SÜ Niğde Eğt. Yüksek Okulu Sınıf Öğretmenliği Bölümü mezunu. Aynı üniversitede lisansını tamamladı. “Çocuk Bahçesi Dergilerinin İncelenmesi” adlı teziyle yüksek lisans yaptı. Çocuk Edebiyatçıları Birliğince eğitsel okul kitapları dalında ödüle layık görüldü (2003). Yardımcı ders kitapları hazırladı. Kültür Yayınları Editörlüğü yaptı.

Masal: Bıldık”ın Dünyası, Civcivlerin Gezisi, Kralın Oğlu, Obur Miyav Ormandaki Sır, Unutulan Yavru Ormandaki Panik, Geç Gelen Mutluluk Minik Serçe, Kırmızı Bisiklet, Sar Kaydırak. Kaf Dağında Geyik Var.

Şiir: Bir Demet Şiir.

Araştırma: Nasrettin Hocanın Hayatı (A. Özbek ile), Hacivat ile Karagöz. Tekerlemeler, Bilmeceler.

Kaynak: Türk Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ansiklopedisi, 2. Cilt, Hasan Latif SARIYÜCE, Nar yayınları, 2012