Tarihi Şahsiyetler

Mehmed Şefik Bey Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ŞEFİK BEY (1819-1879)

Türk, hattat. Sülüs ve nesih yazıda büyük bir usta olmuştur.

Mehmed Şefik Bey İstanbul’da doğdu, gene aynı kentte öldü. Doğum tarihi kesin değildir. Babası Süleyman Mahir Bey’in memur olarak çalıştığı Divan-ı Hümâyûn’da o da bir süre görev yaptıktan sonra hattatlığa ilgi duyarak işinden ayrıldı ve Ali Vasfi Efendi’den yazı öğrenmeye başladı. Öğretmeninin ölümü üzerine akrabasından tanınmış hattat Kazasker Mustafa İzzet Efendi’den ders aldı. Mustafa İzzet Efendi, Mustafa Rakım ile Mahmud Celâled-din’in üsluplarının etkisinde bir hattat olduğu için ondan ders alan Şefik Bey de önceleri aynı etkiyi sürdürdü, sülüs ve nesihte bu üslupta çalıştı. Sultan Abdülmecid Sakız Adası’nda yaptırdığı caminin yazılarını yazması için Şefik Bey’i görevlendirdi. Daha sonra da, 1855 depreminde harap olan Ulu Cami’nin duvarlarında eskiden yazılmış yazıların onarımı için Bursa’ya gönderildi. Uç yıldan fazla orada kalarak camideki eski yazıları onardığı gibi bazı yeni levhalar da yazdı.

Şefik Bey, sülüs, celî sülüs, nesih, celî nesihden başka divânı, celî divanî ve siyâkat yazılarım da büyük bir ustalıkla yazmıştır. Yapıtlarının bir bölümü Türk ve İslam Eserleri Müzesi ile Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi’ndedir.

• YAPITLAR (başlıca): Ulucami yazıları, Bursa; Daire-i Umûr-ı Askeriye yazısı, Harbiye Nezareti (bugün İstanbul Üniversitesi) dış kapısı, Beyazıt/İstanbul; Fatih Suresi Ayetleri, Harbiye Nezareti (bugün İstanbul Üniversitesi) dış kapısı, Beyazıt/İstanbul.

• KAYNAKLAR: S. Ünver, Hattat Şefik Bey, 1956.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler