Edebi Şahsiyetler

Mehmed Sabri Bey Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Mehmed Sabri Bey (1846-1914) Hanende ve bestekâr.

İstanbul’da dünyaya geldi. Doğum ta­rihi için bazı eserlerde 1834 (Aksüt) ve 1836 (Şehsuvaroğlu) gibi farklı tarihlere rastlanmaktaysa da 1262 hicrî yılın kar­şılığı olan 1846″da doğmuş olmalıdır. Tahsilini tamamladıktan sonra memuriyet haya­tına başladı. Tophâne-i Âmire Muhasebe Kalemi mümeyyizliğine getirildi ve bura­dan emekliye ayrıldı. Uzun süre bu görev­de bulunduğu için Tophaneli Sabri Bey olarak tanındı. Mûsikideki en önemli ho­cası Dellâlzâde İsmail Efendi’dir. Ende­run’da yetişen Mehmed Sabri Bey, Dellâlzâde’den dinî ve din dışı mûsiki meşketti; bu arada hıfzını tamamladı. Tophâ­ne-i Âmire’de çalışırken bir taraftan da sarayda başmüezzinlikyapıyor, ayrıca sa­ray mensuplarına mûsiki dersleri veri­yordu. II. Abdülhamid’in kardeşi Şehza­de Ahmed Kemâleddin Efendi ile dost­luk kuran Mehmed Sabri Bey daha sonra şehzadenin sarayında başmüezzinlik gö­revinde bulundu.

Mevleviyye tarikatına intisap ederek Bahariye Mevlevîhânesi mutrip heyetin­de yer alan Mehmed Sabri Bey mukabe­lelerde çoğunlukla naat okur, bazan da dua ederdi. Zamanın musikişinaslarından Zekâi Dede ve Bolâhenk Nuri Bey’le ya­kın arkadaşlık kurdu. İyi bir ûdî olup sesi­nin güzelliği ve nağmelerinin zenginliğiyle tanındı. Tanbûrî Cemil Bey’e bazı plakla­rında gazelleriyle eşlik etmiştir. Uzun sü­re oturduğu Kadıköy’deki evinde cuma günleri yapılan mûsiki meşkine pek çok musikişinas iştirak ederdi. Yetiştirdiği ta­lebeler arasında Neyzen Cemil, Kemençeci Kemal Niyazi (Seyhun), Kanunî Arif, Nuri Duyguer ve Münir Kökten özellikle zikredilmelidir. Mehmed Sabri Bey vefa­tında Mahmud Baba Mezarlığı’na defne­dildi. Bir kızı ve üç oğlu olan Mehmed Sabri Bey’in büyük oğlu Hüseyin Fahri de dönemin hanendeleri arasında yer alır.

Mehmed Sabri Bey dinî ve din dışı eser­ler bestelemiştir. Öztuna onun bir marş, bir Mevlevi âyini ve beş şarkıdan müte­şekkil yedi bestesinin listesini vermişse de Türkiye Radyo Televizyon Kurumu repertuvarında bunlardan an­cak üç şarkısı yer almaktadır. Sözleri Nâ­mık Kemal’e ait, “Amalimiz, efkârımız ikbâl-i vatandır” mısraıyla başlayan bir marşı, suzidil âyini ve diğer iki şarkısının notası hakkında kaynaklarda bilgi bulun­mamaktadır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

İlgili Makaleler