Dünya Edebiyatı

Mehcer Edebiyatı Tarihi, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Mehcer Edebiyatı. XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Kuzey ve Güney Amerika’ya göç eden Araplar’ca geliştirilen edebiyat.

Sözlükte “göç edilen yer” mânasına ge­len mehcer, başta Lübnan olmak üzere Suriye, Filistin ve Ürdün’den göç eden Araplar’ın Kuzey ve Güney Amerika’da ika­met ettikleri yerlere verilen addır. Meh­cer edebiyatı (edebü’l-mehcer). Araplar’ın Amerika kıtasında temsil ettikleri Arap edebiyatı için kullanılan bir tabir olmuş­tur.

XIX. yüzyılda Suriye’nin önemli bir gelir kaynağı olan ipek ticaretinin Japon ipeği­nin piyasaya girmesi üzerine zayıflaması, ekilebilir alanların azlığı, ziraî âfetler ve enerji kaynaklarının yetersizliği, feodal yapının hüküm sürmesi yüzünden gelir kaynaklarından eşit bir şekilde istifade edilemeyişi Ortadoğu’da hem ekonomik hem siyasî sıkıntılar doğurmuştu. Diğer taraftan Kavalalı Mehmed Ali Paşa’dan itibaren Mısır’da bazı ilmî enstitülerle Amerikan ve Saint Joseph üniversiteleri­nin kurulması (1866,1879) sonucunda Ba­tı kültürüyle temas başlamış, İbrahim Paşa’nın Suriye valiliği sırasında ortaya çı­kan misyoner faaliyetleri giderek artmış, Amerika ve Batı özenilen ülkeler haline gelmişti.

Ortadoğu’dan ilk göç büyük bir ihti­malle 1854 yılında Kuzey Amerika’ya ya­pılmış. Güney Amerika’ya ise ancak yirmi yıl sonra gerçekleşmiştir. 1860’ta mey­dana gelen Mârûnî-Dürzîçatışmalarının etkisiyle göç iyice hızlanmış, 1899-1910 arasında Amerika kıtasındaki Arap göç­menlerin sayısı 60.000’e ulaşmıştır. 1913’te Kuzey Amerika’da büyük rakamlara ulaşan göçmen sayısı 1920’de bir göçmen kanununun çıkarılmasına zemin hazırla­mış, bu sebeple göçler hızlı bir şekilde gü­neye kaymıştır. Göçmenler arasında en kalabalık nüfusu Lübnanlılar oluşturuyordu. Bunda misyonerlik faaliyetlerinin komşu ülkelere göre Lübnan’da yoğun­laşmasının, ayrıca nüfusun hıristiyan ol­masının da önemli payı vardı. Göçler daha çok Kuzey Amerika’da New York, Detroit, Boston, Brezilya’da Sao Paulo, Arjantin’de Rio de Janeiro ve Buenos’e yapılıyordu. Ayrıca Venezuela. Meksika, Kanada ve Şi­li’ye de göçmenler gitmiştir. Bunlar ilk dö­nemlerde küçük ve basit işlerle uğraşmışsa da zamanla ticarette başarı elde etmiş ve buraların büyük tüccarları ara­sında yer almıştır.

İlgili Makaleler