Filozof Biyografileri

Max Weber Kimdir, Hayatı, Düşünceleri, Kitapları, Hakkında Bilgi

WEBER, Max (1864-1920)

Alman, sosyolog. Sosyolojinin konusunun toplumsal davranışlar olduğunu savunmuş, yöntem konusunda yenilikler getirmiştir.

21 Nisan 1864’te Erfurt’da (bugün DAC’de) doğdu, 14 Haziran 1920’de Münih’te öldü. Prusyalı zengin bir ailenin çocuğuydu. Babası uzun yıllar Prusya Meclisi ve Reichstag (imparatorluk meclisi) üyeliği yapmış, Ulusal Liberal Parti’ye bağlı bir avukat, annesi ise çok dindar bir Protestan’dı. Weber Almanya’nın önde gelen düşünürleri, sanatçıları ve H.Rickert, H.Sybel ve H.Treitschke gibi tarihçilerin yanı sıra iş adamları ve politikacıların da sık sık bir araya geldikleri bir ev ortamında büyüdü. 1869’da ailesi Berlin’e yerleşti. Weber ilk ve ortaöğrenimi sırasında çok iyi derecede Yunan ve Latin edebiyatı, tarih ve dil öğrenimi gördü. 1882’de Heidelberg Üniversitesi’nde hukuk öğrenimine başladı. 1884’te Strassburg’ta bir yıl askerlik hizmeti yaptıktan sonra, Berlin Üniversitesi’nde öğrenimini sürdürdü. 1885’te Göttingen Üniversitesi’ne geçen Weber, 1886’da hukuk fakültesinden mezun oldu. 1889’da Berlin Üniversitesi’ne sunduğu “Orta Çağ Ticaret Şirketleri’nin Tarihi Üzerine” başlıklı tezle doktorasını aldı. 1891’de “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk Açısından Roma Tarım Tarihinin Anlamı” konulu teziyle de doçentliğe yükseldi. 1892’de Berlin Üniversitesi’nde ticaret hukuku ve Alman hukuk tarihi dersleri verdi.

1894’te Freiburg-Breisgau Üniversitesi’nde iktisat profesörü olarak ders vermeye başlayan Weber, 1896’da Heidelberg Üniversitesi’ne geçti. Akademik görevinin yanı sıra borsa yasası, tarım politikası gibi konularda tasarılar hazırlayan komisyonlarda çalıştı, Evangelisch soziale Verein (Protestan Sosyal Birliği) adlı örgütte aktif görevler üstlendi.

1898’de babasının ölümünün ardından ağır bir ruhsal bunalım geçirdi ve üniversitedeki görevinden süresiz izin aldı. 1902’de yavaş yavaş bilimsel ve siyasi çalışmalarına dönmeye başladı. 1903’te W.Sombart ve E.Jaffe ile birlikte Archiv für Sozialwissenschaft und Sozialpolitik (Sosyal Bilim ve Sosyal Politika Arşivi) adlı dergiyi kurdu. Sağlığını yeniden kazanmış olan Weber’in, arkadaşı E.Troelstsch’le birlikte Heidelberg’ de yerleştikleri ev, Almanya’nın en önemli bilim adamlarının ve aydınlarının buluştukları bir merkez durumuna gelmişti. G.Baumer, K.Löwenstein, K.Jaspers, W.Sombart, R.Michels, E.Bloch, G.Lukacs bu toplantılara katılanlardan bazıları idi.

İlgili Makaleler