Filozof Biyografileri

Max Scheler Kimdir, Hayatı, Felsefesi, Eserleri, Hakkında Bilgi

SCHELER, Max (1874-1928) Alman, filozof. İnsanın değerlerini, evrendeki yerini, özünü konu edinen antropoloji felsefesinin bağımsız bir öğreti olmasına çalışmıştır.

22 Ağustos 1874’te Münih’te doğdu, 19 Mayıs 1928’de Frankfurt’ta öldü. Ortaöğrenimini doğduğu kentin Gymnasium’unda bitirdikten sonra JenaÜniver-sitesi’nde, filozof Eucken’in öğrencisi olarak, felsefe okudu. Bir süre Jena Üniversitesi’nde felsefe okuttuktan sonra 1907’de Münih Üniversitesi’ne atandı, 1919-1928 arasında Köln Üniversitesi’nde görev aldı, 1928’de Frankfurt Üniversitesi’ne geçti.

Scheler’in düşünce gelişimini üç döneme ayırmak olanaklıdır. 1901-1913 arasındaki birinci döneminde filozof Eucken’in etkisi altında kalan Scheler, ele aldığı felsefe sorunlarına onun geliştirdiği öğretinin ışığında çözüm aramıştır. 1913-1922 arası onun bütün kişiliğini, düşüncesinin odağını oluşturan sorunları ve onlara uyguladığı yöntemi ortaya koyduğu dönemdir. Bu dönemde en önemli yapıtlarından birincisi olan Der Formalismus in der Ethik und die materiale Wertethik (“Etikte Biçimcilik ve İçerikçi Değerler Etiği”) yayımlanmıştır. Gene bu dönemde yayımlanan Vom Umsturz der Werte (“Değerlerin Çöküşü Üstüne”) ile Vom Ewigen im Menschen (“insandaki Sonsuzluk Üstüne”) gibi yapıtlar onun bir Hıristiyan olarak inançlarına bağlılığını, felsefeyle inançları birbirine çatışmaya sokmadığını gösterir. Üçüncü dönemde, Scheler bambaşka bir düşünce evrimi içine girer. Artık inançlardan, Tanrı’ya bağlılıktan büsbütün sıyrılmış, bütün sorunları yalnız usun denetimi altında ve felsefenin ışığında çözmeyi amaçlayan bir görüşe bağlanmıştır. Die Wissenformen und die Gesellschaft (“Bilgi Biçimleri ve Toplum”), Die Stellung des Menschen im Kosmos (İnsan ve Kâinattaki Yeri) adlı yapıtlar bu dönemin ürünüdür.

İlgili Makaleler