Edebi Şahsiyetler

Maurice Ravel Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

RAVEL, Maurice (1875-1937)

Fransız, besteci. Belirli bir müzik akımına bağlanmamış, yapıtlarında Iz-lenimcilik’le (Empresyonizm) 18. yy Fransız müziğini bağdaştırmıştır.

7 Mart 1875’te Ispanya’ya yakın bir Bask bölgesi olan Saint-Jean-de-Luz yakınlanndaki Ciboure’da doğdu, 28 Aralık 1937’de Paris’te öldü. Babası İsviçre asıllı, annesi Basklı’ydı. Ravel doğduktan hemen sonra aile Paris’e göç etti. Küçük yaşlarda müzik yeteneği belirginleşince Ravel, çeşitli öğretmenlerden piyano ve armoni dersleri aldı. 1889’da Paris Konservatuvarı’na girdi. 1905’e değin kaldığı bu okulda Emile Pessard’dan armoni, Andre Gedalge’den kontrpuan ve Gabriel Faure’den beste dersleri aldı. Bu dönemde içlerinde Pavane pour une infante defunte (Ölü Bir Prenses İçin Pavan), piyano için Sonatine ve Yaylı Sazlar Dörtlüsü de olan bazı ünlü yapıtlarını besteledi. Bütün bu yapıtlar, onun daha yirmi yaşlarında tam bir olgunluğa eriştiğini gösterir. İlk yapıtları olgunluk açısından sonraki yapıtlarıyla pek az farklılık gösteren sayılı bestecilerden biridir.

Ravel konservatuvar yıllarında dört kez girdiği Roma Ödülü yanşmalanndan birinde ikincilik ödülü aldı. Başka yarışmalarda ise, aşın tutucu seçici kurulun yapıtlarını “fazla ilerici” bularak hiçbir derece vermemesi müzik çevrelerinde büyük tartışmalara yol açtı. Bunun sonucu konservatuvar müdürü Theodore Dubois istifaya zorlandı ve yerine Gabriel Faure geçti.

Ravel art arda verdiği, ince işçiliğiyle hemen hemen hepsi kusursuz nitelikteki yapıtlarıyla kendini müzik dünyasına kabul ettirdi. Oda müziği ve orkestra yapıtlarının yanı sıra yazdığı L’heure espagnole (Ispanyol Saati) adlı tek perdelik operası 1911’de Paris’te Opera -Comique’te sahnelendi. Gene bu dönemde Diaghilev’in ısmarlaması üzerine ünlü Rus Baleleri topluluğu için yazdığı Daphnis et Chloe (Dafni ve Khloe) balesi onun başyapıtlarından sayılır.

I.Dünya Savaşı yıllarında bir süre cephede şoför olarak görev yapan Ravel, bünyesinin zayıflığı nedeniyle 1917’de ordudan ayrıldı. Paris yakınlarında Rambouillet Ormanı’nda Montfort-L’Amaury’de birkaç dostuyla birlikte yan münzevi bir yaşam sürmeye başladı. 1924’te yazar G. Colette’in librettosu üstüne bestelediği L’enfarıt et les sortileges (Çocuk ve Büyücüler) bale-operası çağdaş lirik sahne yapıtlarının en önemlileri arasındadır. 1928’de balerin Ida Rubinstein’ın (1880-1960) isteği üzerine ünlü Bolero’yu besteledi. 1931’de yazdığı iki piyano konçertosundan birini, I.Dünya Savaşı’nda sağ kolunu yitiren Paul Wittgenstein için yalnız sol elle çalınacak biçimde düzenledi. 1933’te geçirdiği beyin kanaması nedeniyle sağlığı gittikçe bozuldu, 1937’de yapılan başarısız bir beyin ameliyatı sonucu öldü.

İlgili Makaleler